Duitslandweb logo Duitslandweb

'Kwart van Duitse vierde-klassers kan niet goed lezen'

Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een kwart van de Duitse basisschoolleerlingen van de vierde klas kan niet goed lezen. Dat blijkt uit een internationale studie. Ook in Nederland hebben scholieren moeite met lezen.

Steeds meer Duitse scholieren uit de vierde klas van de basisschool (vergelijkbaar met de zesde groep in Nederland) hebben moeite met lezen. Een kwart van de 9- en 10-jarigen bereikt op het onderdeel tekstbegrip niet het minimale niveau dat nodig is om aan de vereisten van de rest van de basisschooltijd te kunnen voldoen. Dat blijkt uit de IGLU-studie, de Internationale Grundschul-Lese-Untersuchung, waarin het leesniveau in 65 landen wordt onderzocht.

Duitsland haalde in de studie, die over het leesniveau van kinderen in 2021 gaat, 524 punten. In 2016 waren dat nog 537 punten. Duitse scholieren scoren onder het EU-gemiddelde van 527 punten. De beste resulaten heeft Singapore met 587 punten, onderaan staat Zuid-Afrika met 288 punten. Nederland scoort in de internationale studie 527 punten en zit daarmee dus op het EU-gemiddelde.

Als een van de oorzaken van de slechte score wordt de coronapandemie genoemd. Ook zijn klassen steeds heterogener geworden, waardoor de taak van docenten moeilijker is. Positief is dat kinderen in Duitsland volgens het onderzoek wel gemotiveerd zijn om te lezen. Maar op school wordt dat te weinig gedaan. Lees meer bij Tagesschau en bekijk de IGLU-studie (pdf)

In Nederland verscheen vorige week het rapport 'Staat van het Onderwijs 2023', gebaseerd op gegevens van na de IGLU-studie. In dat rapport concludeert de onderwijsinspectie onder meer dat nog steeds niet alle Nederlandse basisschoolleerlingen het taal- en rekenniveau halen dat nodig is om zonder problemen naar de middelbare school te gaan. Lees meer bij de NOS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Onderwijs':

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Het is eindexamentijd. Met dit handzame overzicht weet je hoe je diploma in het Duits wordt genoemd, en welke termen in het Duitse hoger onderwijs worden gebruikt.


Lees meer

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Een aanzienlijk aantal Duitse studenten bezoekt nooit colleges. Het is ze bijvoorbeeld om de OV-kaart te doen.


Lees meer

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Het DIA vroeg docenten Duits wat er anders moet bij het schoolvak Duits: 'Minder grammatica en een ander examen'.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger