Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanslag Nord Stream: Nieuw spoor zou naar Oekraïne leiden

Kort nieuws - 22 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse onderzoek naar de aanslagen op de Nord-Stream-pijpleidingen in de Oostzee zou nieuwe sporen hebben opgeleverd die wijzen in de richting van Oekraïne. Dat melden onderzoeksjournalisten van de Süddeutsche Zeitung en de regionale zenders NDR en WDR, in samenwerking met Zweedse, Deense en Poolse mediapartners. 

Centraal in het onderzoek staat het zeiljacht Andromeda, dat ten tijde van de explosies vanuit Rostock naar de pijpleidingen zeilde. Het schip zou zijn gehuurd door een Poolse brievenbusfirma, waar volgens de onderzoeksjournalisten Oekraïners achter zouden schuilgaan. Bovendien is een van de mannen die het schip huurde mogelijk een 26-jarige Oekraïner die deel uitmaakt van de Oekraïense strijdkrachten.

Eerder onderzoek wees ook al richting Oekraïne. De Oekraïense regering en militaire geheime dienst hebben betrokkenheid bij de aanslagen altijd ontkend. Lees meer bij Tagesspiegel en Süddeutsche Zeitung (betaalmuur)

De gaspijpleidingen Nordstream 1 en 2 werden in september 2022 met explosieven grotendeels vernietigd. Via Nord Stream 1 werd vanaf 2011 gas vanuit Rusland via de Oostzee naar Duitsland vervoerd. Nord Stream 2 zou in 2022 in gebruik worden genomen, maar dat is vanwege de Russische aanval op Oekraïne niet gebeurd.

De pijpleidingen waren al jaren omstreden. Duitsland en Europa maakten zich ermee te afhankelijk van Russisch gas, was het bezwaar uit onder meer de VS, en de leidingen waren nadelig voor landen als Oekraïne, dat veel gas uit Rusland naar Europa doorvoerde.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger