Aanslag Nord Stream: Duitsland doorzocht verdacht schip
Kort nieuws - 8 maart 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitse media hebben dinsdag over een doorbraak in het onderzoek naar de aanslagen op de Nord-Stream-pijpleidingen in de Oostzee bericht. Die werden in september 2022 met explosieven grotendeels vernietigd. Nu bevestigt de Duitse openbaar aanklager een deel van die berichtgeving.
De Bundesanwaltschaft bevestigde woensdag dat ze in januari een schip heeft laten doorzoeken waarvan wordt vermoed dat het betrokken was bij de vernietiging van de Nord-Stream-pijpleidingen. Het schip is van een Duits charterbedrijf, was gehuurd door een Poolse firma en zou de explosieven hebben vervoerd. De medewerkers van het charterbedrijf worden niet verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen, aldus de openbaar aanklager.
Volgens onderzoek van de ARD-tv-programma's 'Hauptstadtstudio', 'Kontraste', de regionale omroep SWR en de krant Die Zeit leiden sporen van de aanslagen op Nord Stream 1 en 2 naar Oekraïne, al is nog veel onduidelijk. Ook Amerikaanse media berichtten daarover. Een groep van vijf mannen en een vrouw zou vanuit een boot explosieven aan de pijpleidingen hebben bevestigd en die hebben laten exploderen.
Volgens de New York Times zou een pro-Oekraïense groep voor de aanslag verantwoordelijk kunnen zijn, maar zijn er geen sporen die wijzen op betrokkenheid van de Oekraïense regering. Een adviseur van president Zelensky heeft dinsdag elke betrokkenheid van diens regering ontkend.
Via Nord Stream 1 werd vanaf 2011 gas vanuit Rusland via de Oostzee naar Duitsland vervoerd. Nord Stream 2 zou in 2022 in gebruik worden genomen, maar dat is vanwege de Russische aanval op Oekraïne niet gebeurd.
De pijpleidingen waren al jaren omstreden. Duitsland en Europa maakten zich ermee te afhankelijk van Russisch gas, was het bezwaar uit onder meer de VS, en de leidingen waren nadelig voor landen als Oekraïne, dat veel gas uit Rusland naar Europa doorvoerde. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.
Denken over tanks
Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.
Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Reacties
Geen reacties aanwezig