Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ziekenhuizen luiden noodklok

Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ziekenhuizen in heel Duitsland houden vandaag een protestdag onder het motto 'Alarmstufe rot' (alarmfase rood). Ze vragen aandacht voor de slechte financiële situatie waarin ze verkeren. 

Duitse ziekenhuizen kampen al langer met financiële tekorten. Daarbovenop komen momenteel de snel stijgende kosten voor personeel, apparatuur en medische materialen. De kosten in de gezondheidszorg stijgen sneller dan in andere sectoren, stellen ook economen vast. De Duitse ziekenhuisvereniging schat het financiële gat van alle klinieken op tien miljard euro. Zoals het er nu voorstaat zal de komende jaren een vijfde van de ziekenhuislocaties verdwijnen, waarschuwt de vereniging.  

Tijdens de landelijke actiedag houden ziekenhuizen social media-campagnes en worden flyers en posters verspreid. Sommige klinieken verlichten hun panden met rood licht, om aan te geven dat ze in het rood staan. Het is de bedoeling dat patiënten weinig last hebben van de acties. De spoedeisende hulp, behandelingen en operaties zullen gewoon worden voortgezet.

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) kondigde in december omvangrijke ziekenhuishervormingen aan. Het doel is enerzijds om de sector zo om te bouwen dat klinieken efficiënter en op middellange en lange termijn goedkoper kunnen werken. Anderzijds moet de medische kwaliteit beter worden. De onderhandelingen over de hervormingen, waarbij ook de deelstaten betrokken zijn, verlopen volgens Duitse media traag. Lees meer bij NDR en BR24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger