Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse regering haalt klimaatdoelen niet'

Kort nieuws - 22 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering gaat met het huidige beleid de klimaatdoelen van 2030 niet halen. Dat constateert een speciale adviescommissie voor klimaatvraagstukken.

De maatregelen die tot nu toe zijn besloten, schieten ernstig tekort, aldus de experts van de commissie. Het Klimaschutzprogramm, het klimaatbeschermingsprogramma dat de regering in juni presenteerde, beperkt de uitstoot van koolstofdioxide onvoldoende. Duitsland stoot in 2030  ruimschoots meer dan 200 miljoen ton meer CO2 uit dan afgesproken, denkt de commissie.

Vooral de sectoren verkeer en gebouwen blijven te veel uitstoten. Verkeersminister Volker Wissing van de FDP neemt ondanks aandringen van minister van Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) geen maatregelen die het autoverkeer of vrachtverkeer verminderen. Daar is volgens hem geen draagvlak voor. Wel wil Wissing de overstap op duurzamere vormen van aandrijving, zoals elektriciteit en waterstof, stimuleren.

Minister Habeck wilde aanvankelijk per sector bepalen hoeveel CO2 jaarlijks moet worden gereduceerd. De FDP verzette zich met succes tegen deze sectordoelen. Nu is de totale reductie van alle sectoren samen maatgevend en kunnen slechte prestaties in de ene sector worden gecompenseerd door extra reductie in andere sectoren. Landbouw bijvoorbeeld weet de uitstoot tot 2030 sterker terug te dringen dan de klimaatdoelen eisen en daar kan de sector verkeer van profiteren.

De wetenschappelijke adviescommissie is ook kritisch op de inschattingen van de regering. Volgens de voorzitter is de regering soms wel erg optimistisch over het effect van bepaalde maatregelen. Zelf kon de commissie geen goede inschatting maken omdat er te weinig gegevens beschikbaar zouden zijn.

Het advies van de 'Expertenrat' is een nederlaag voor de regering: de huidige coalitie van SPD, Groenen en FDP had de ambitie een 'Klimaatregering' te zijn. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger