Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD'er Höcke voor de rechter vanwege nazi-taalgebruik

Kort nieuws - 14 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De voorzitter van de AfD-deelstaatfractie in Thüringen Björn Höcke moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor het bezigen van nazi-taal.

Höcke hield in mei 2021 in Merseburg (Saksen-Anhalt) een campagne-toespraak, waarin hij de uitspraak "Alles für Deutschland" deed. Dat was een slogan van de Sturmabteilung (SA), de knokploeg van Hitler's NSDAP. Zulke slogans kunnen in Duitsland worden gezien als een 'kenmerk van een ongrondwettelijke of terroristische organisatie' en zijn dan strafbaar. Daarbij speelt ook een rol dat Höcke de slogan gebruikte in een politieke redevoering. Het openbaar ministerie (OM) in Halle deed aangifte tegen Höcke. 

De justitiecommissie van het Thüringse parlement heeft de parlementaire immuniteit van Höcke ingetrokken. Het OM kan op deze manier onderzoek doen naar de AfD'er. 

Het is nog onduidelijk waar en wanneer Höcke precies voor de rechter moet verschijnen. Het OM had gevraagd of de procedure bij een regionale rechtbank kon plaatsvinden in plaats van bij de 'lagere', lokale rechtbank van Merseburg. De regionale rechtbank wees dit af, omdat die vindt dat de procedure geen speciale betekenis mag krijgen vanwege de bekendheid van Höcke, schrijft MDR.

Höcke liet via X (voorheen Twitter) weten dat het proces tegen hem laat zien "dat Duitsland zijn kompas kwijt is". "Messen-moordenaars" lopen vrij rond, terwijl "patriotistische oppositieleden" voor de rechter moeten verschijnen voor een "uit zijn verband gerukte zin", aldus Höcke. 

Oud-geschiedenisleraar Höcke was lange tijd voorman van de extreem-rechtse AfD-partijvleugel Der Flügel. Die hief zichzelf in 2020 op toen de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de "extremistische intenties" van de Flügel-aanhangers bewezen achtte: zij propageerden vreemdelingenhaat en een anti-democratische ideologie, aldus de dienst. Höcke en de voormalige aanhangers van deze vleugel hebben nog steeds veel invloed in de AfD. Lees meer bij MDR

Reacties

Pieter Bors - 18 januari 2024 11:11

Gebrekkige kennis van het verleden in zijn meest radicale manier vanwege het op de laatste plek zetten van geschiedenisonderwijs in het voortgezet onderwijs leiden tot dit soort Renaissance van extreem rechts. Veel mensen weten niets meer van de meest extreme gevolgen hiervan en denken ad hoc. Levensgevaarlijk!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger