Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op Duitse steun reddingsacties Middellandse Zee

Kort nieuws - 2 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Italiaanse regering heeft zich bij de Duitse regering beklaagd over Duitse steun voor de reddingsoperaties in de Middellandse Zee. 

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen week bekendgemaakt subsidie te verstrekken aan twee organisaties die zich inzetten voor bootvluchtelingen die in problemen zijn gekomen op de Middellandse Zee. Het gaat om een Duitse organisatie die met een schip drenkelingen redt en om een Italiaanse organisatie die de drenkelingen opvangt als ze eenmaal aan wal zijn. De Bondsdag heeft volgens de krant Taz in 2022 besloten dat de regering de organisaties met jaarlijks twee miljoen moet ondersteunen. 

De Italiaanse regering vindt dat Duitsland zich daarmee met Italiaanse binnenlandse kwesties bemoeit. Premier Giorgia Meloni heeft een brief aan kanselier Olaf Scholz gestuurd om haar onvrede over te brengen en donderdag was de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken in Berlijn om met zijn Duitse ambtgenote Annalena Baerbock te spreken.

De aanvaring over de 'Seenotrettung' - het redden van asielzoekers in de Middellandse Zee - speelde terwijl de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie donderdag overlegden over een crisisverordening die het onder meer mogelijk maakt om migranten langer vast te houden in gesloten centra als de toestroom te groot wordt. Duitsland hield deze afspraken steeds tegen omdat vooral de Groenen ze te hardvochtig vonden. Maar vorige week bepaalde kanselier Scholz (SPD) dat Duitsland niet langer dwars zou liggen. Verrassend genoeg was het donderdag Italië dat instemming weigerde. De boosheid van Italië over de Duitse steun aan reddingsoperaties zou volgens Duitse media weleens een rol hierin kunnen spelen. 

Vrijdag mengde de Amerikaanse miljardair en eigenaar van X (Twitter) Elon Musk zich in de discussie. Hij deelde een tweet van een extreemrechtse account waarin wordt opgeroepen om AfD te stemmen om te voorkomen dat Duitse hulporganisaties nog langer immigranten naar Italië brengen. Musk retweette het bericht met de vraag of Duitsers zich hiervan bewust zijn. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de tweet van Musk:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger