Duitslandweb logo Duitslandweb

Kiezers in Beieren en Hessen zondag naar de stembus

Kort nieuws - 3 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Inwoners van de Duitse deelstaten Beieren en Hessen kiezen aanstaande zondag 8 oktober een nieuwe regering. 

In Beieren regeert nu de CSU, de zusterpartij van de CDU, samen met de regionale partij Freie Wähler. De conservatieve CSU leed bij de vorige deelstaatverkiezingen in 2018 een zware nederlaag en verloor haar absolute meerderheid. Bündnis 90/Die Grünen won flink en werd de grootste oppositiepartij en ook de rechts-nationalistische AfD won flink.

De afgelopen weken werd de verkiezingscampagne in Beieren gedomineerd door beschuldigingen van nazi-sympathieën aan het adres van vice-premier Hubert Aiwanger van de Freie Wähler. Het legt die partij volgens een recente peiling van Infratest dimap geen windeieren: de Freie Wähler staan op 16 procent van de stemmen, dat is ruim 5 procent meer dan in 2018 (11,6 procent). De CSU staat nu op ongeveer 36 procent, dat is een klein verlies ten opzichte van de 37,2 procent in 2018.

De AfD stevent volgens de peilingen in Beieren af op 14 procent van de stemmen. In 2018 was dat nog 10,2 procent. De AfD is een rechts-radicale partij die in Beieren in de gaten wordt gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. De Beierse minister-president Markus Söder (CSU) heeft aangegeven na de verkiezingen graag met de Freie Wähler door te regeren. 

In Hessen vormt de CDU een coalitie met de Groenen, onder leiding van minister-president Boris Rhein (CDU). De CDU en de SPD kregen in 2018 een zware nederlaag te verduren. De Groenen werden de tweede partij. De CDU kon haar coalitie met de Groenen daarom wel voortzetten, al hebben ze een minieme meerderheid. De AfD haalde bij de vorige verkiezingen 13,1 procent.  

In recente peilingen staat de CDU er met 31 procent van de stemmen beter voor dan vijf jaar geleden (27 procent). Coalitiepartner de Groenen doen het met 17 procent juist iets minder goed dan in 2018 (19,8 procent). De AfD staat op 15 procent.

De huidige minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) van de regering in Berlijn wil graag de nieuwe minister-president van Hessen worden, maar volgens de peilingen is die kans dat dit lukt niet zo groot. De SPD staat nu op 16 procent van de stemmen. Lees meer over de deelstaatverkiezingen in Beieren op de themapagina van de regionale omroep BR24 en over Hessen bij Hessenschau. Op Wahlrecht.de staan de recente peilingen.

Zie ook op Duitslandweb:
Luister naar onze podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'
Bekijk ons overzicht van de regeringen en de deelstaten in Duitsland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger