Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse defensieminister Pistorius in Kyiv

Kort nieuws - 21 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) is vanmorgen met de trein in Kyiv aangekomen, waar hij nieuwe militaire steun heeft toegezegd. Zijn bezoek was onaangekondigd. 

Pistorius wil met zijn bezoek de Duitse steun aan Oekraïne bekrachtigen, zei hij bij aankomst. Daarbij gaat het vooral om de opleiding van Oekraïense soldaten en militaire steun. Er staat een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Rustem Umerow op het programma en een bezoek aan een opleidingscentrum van het Oekraïense leger. 

Direct na aankomst legde Pistorius een krans voor de demonstranten die 10 jaar geleden zijn omgekomen bij het pro-Europese protest op het Maidan-plein in Kyiv. Het is Pistorius' tweede bezoek sinds zijn aantreden als minister begin dit jaar. In februari zegde hij in Oekraïne meer dan 100 Leopard-tanks toe, die in etappes worden geleverd. Duitsland heeft onlangs ook extra luchtafweersystemen toegezegd.

Maandag was de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in Oekraïne. Het aantal Russische luchtaanvallen op Oekraïne is de afgelopen periode weer toegenomen. De Oekraïense regering verwacht voor de komende maanden weer massale aanvallen op de energie-infrastructuur. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Update 22 november: Pistorius heeft in Kyiv militaire hulp ter waarde van 1,3 miljard euro toegezegd. Duitsland gaat volgens Duitse media extra antitankmijnen en artilleriegranaten leveren en in 2025 krijgt Oekraïne nog eens vier extra luchtafweersystemen. Lees meer bij Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger