Duitslandweb logo Duitslandweb

Heibel op partijcongres Groenen over asielpolitiek

Kort nieuws - 27 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op het partijcongres van de Duitse Groenen, afgelopen weekend in Karlsruhe, kwam het tot een botsing tussen het partijkader en een deel van de achterban. De jongeren van de partij, de Grüne Jugend, brachten - tevergeefs - een motie in die de partijtop verbiedt om in te stemmen met maatregelen voor een strenger asielbeleid.

Een deel van de partijbasis gruwt van de compromissen die de Groenen als regeringspartij hebben gesloten op het gebied van asiel en migratie, zowel nationaal als in EU-verband. De Duitse regering heeft samen met de deelstaten onlangs de sociale voorzieningen voor asielzoekers iets beperkt en de regels voor uitzettingen aangepast in de hoop dat dan meer uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen worden uitgezet. Ook onderzoekt de regering of asielprocedures buiten Duitsland, in zogenoemde Drittstaaten (derdelanden), kunnen worden doorgevoerd. 

Groenen-minister Robert Habeck waarschuwde dat de motie van de Grüne Jugend eigenlijk een oproep is om uit de regering te stappen. Hij sprak van een verkapte motie van wantrouwen. Voormalig woordvoerster van de jonge Groenen Sarah-Lee Heinrich sprak dat tegen: "Nee, we willen niet het einde van deze regering, we willen een nieuw asielbeleid." Partijvoorzitter Omid Nouripour zei dat men niet moet doen alsof alles nu in orde is. De opvang is overbelast. Er is volgens hem meer structuur nodig om illegale immigratie tegen te gaan. Zoals het nu is, kan het niet blijven, aldus Nouripour.

Nouripour en co-voorzitter Ricarda Lang werden tijdens het congres herkozen voor een nieuwe termijn. Lees meer bij Tagesspiegel

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger