Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse coalitie vindt uitweg uit begrotingscrisis

Kort nieuws - 13 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zijn het vannacht eens geworden over een nieuwe begroting voor 2024. Die moest worden aangepast door een uitspraak van het Constitutioneel Hof in november. Tijdens een persconferentie woensdagmiddag maakte kanselier Scholz bekend dat de regering flink gaat bezuinigen.

Door de uitspraak dat het zogenoemde Klimaat- en Transformatiefonds ongrondwettelijk is, zat de regering plotseling met een tekort van 17 miljard op de begroting. Daarnaast missen voor de komende jaren miljarden voor de maatregelen waarmee de klimaatdoelen moeten worden gehaald.

Kanselier Scholz (SPD), vice-kanselier Habeck (Groenen) en minister van Financiën Lindner (FDP) hebben weken onderhandeld over een uitweg uit de crisis. SPD en Groenen wilden voor 2024 de grondwettelijke verplichting opschorten om het begrotingstekort te beperken tot maximaal 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar de FDP wilde daar wel aan vasthouden en wilde korten op de uitgaven voor sociale zekerheid.

Vanmiddag maakte de regering bekend dat de schuldenrem van kracht blijft en dat de begroting sluitend wordt gemaakt door bezuinigingen. Scholz maakte duidelijk dat Duitsland Oekraïne onverminderd blijft steunen. Er wordt onder meer gekort op subsidies voor bijvoorbeeld elektrische auto's en zonnepanelen. De CO2-heffing op brandstof voor tanken en verwarmen wordt verhoogd. Mogelijk wordt kerosine voor binnenlandse vluchten ook belast. Het Klimaat- en Transitiefonds wordt in 2024 gekort met 12 miljard euro. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger