Duitslandweb logo Duitslandweb

Boze Duitse boeren houden minister op veerboot tegen

Kort nieuws - 5 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Boze boeren hebben donderdagavond in Schlüttsiel (Sleeswijk-Holstein) verhinderd dat minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) van een veerboot aan land kon gaan. Ze probeerden de veerboot ook te bestormen. Kanselier Scholz (SPD) noemt de actie 'beschamend'.

Ruim 100 demonstranten protesteerden donderdagavond in Sleeswijk-Holstein bij de aanlegsteiger waar de veerboot met Habeck erop aankwam. Hij was op de terugweg van een vakantie op Noordzee-eiland Hallig Hooge. De boeren wilden met de minister in gesprek, maar diens veiligheid kon volgens de politie niet worden gegarandeerd. Toen de veerboot weer vertrok, terug naar Hallig Hooge, probeerden zo'n 30 boeren die te bestormen. 

Er is veel kritiek op de actie van de boeren. De grootste Duitse boerenorganisatie, het Deutsche Bauernverband, heeft zich ervan gedistantieerd. Ook minister van Landbouw Cem Özdemir veroordeelde de blokkade. Kanselier Scholz noemde die 'beschamend'. Habeck is bezorgd over het maatschappelijk klimaat en de opgehitste stemming in Duitsland, liet hij vrijdagochtend weten.

Duitse boeren protesteren al enkele weken tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering-Scholz. Het kabinet wil onder meer landbouwsubsidies afschaffen. De maatregelen zijn het gevolg van een gat in de Duitse begroting van 60 miljard euro, dat vorig najaar is ontstaan. In december trokken boeren uit heel Duitsland met hun trekkers naar Berlijn om te protesteren tegen de afschaffing van de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor de landbouw. Gisteren maakte de bondsregering bekend dat die vrijstelling voorlopig blijft bestaan. Lees meer bij Tagesschau en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger