Duitslandweb logo Duitslandweb

In Evangelische Kirche meer seksueel geweld dan gedacht

Kort nieuws - 25 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Seksueel geweld kwam in de Duitse Evangelische kerk op veel grotere schaal voor dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van een onafhankelijk onderzoeksteam dat het seksueel geweld in opdracht van de kerk zelf onderzocht.

Er is sprake van 1.259 vermoedelijke daders en zeker 2.225 slachtoffers, lieten de onderzoekers vandaag weten bij de presentatie van hun rapport in Hannover. Volgens hen gaat het bij deze aantallen om "het topje van het topje van de ijsberg". Ze willen heel voorzichtig zijn met schattingen, maar ze vermoeden dat er sprake kan zijn van in totaal 9.355 slachtoffers en 3.497 mogelijke daders.

EKD-raadsvoorzitter Kirsten Fehrs sprak bij de presentatie van het onderzoek vandaag namens de kerk excuses uit en zei dat de slachtoffers mogen meepraten over mogelijke consequenties.

Er was al langer kritiek op de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), dat die veel te traag was met het onderzoek naar misbruik. Soms zouden van gevallen van seksueel geweld niet eens dossiers zijn gemaakt. Slachtoffers willen dat de overheid een rol gaat spelen in het onderzoek, omdat zij vaak niet in gesprek willen met de EKD zelf. De Duitse protestantse kerk heeft ook niet de competenties om dit zelf te onderzoeken, zeggen de slachtoffers. Lees meer bij Tagesschau en FAZ.net

 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger