Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: EU-landen moeten meer leveren aan Oekraïne

Kort nieuws - 1 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft woensdag tijdens een debat in de Bondsdag én met een open brief in de krant Financial Times de landen van de Europese Unie opgeroepen om meer wapens te leveren aan Oekraïne.

"Het kan niet alleen van Duitsland afhangen", zei Scholz in de Bondsdag. Hij wilde geen namen van landen noemen, maar zei dat meer landen hun hulp moeten opschroeven. In de Financial Times zei hij dat landen hun bijdrage moeten verdubbelen. "Rusland wacht niet, we moeten nu handelen", staat in de brief, die ook ondertekend is door de regeringsleiders van Nederland, Denemarken, Tsjechië en Estland.

De grote EU-landen Frankrijk, Italië en Spanje leveren samen slechts een fractie van de militaire steun die Duitsland levert aan Oekraïne, schrijft Tagesschau. Uit de Ukraine support Tracker van het Institut für Weltwirtschaft (IfW) in Kiel blijkt dat Frankrijk sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 tot oktober 2023 voor een half miljard euro aan militaire steun aan het land heeft geleverd, en 0,8 miljard aan financiële steun. Duitsland gaf in die periode alleen al 17,1 miljard euro aan militaire steun. Ook Spanje en Italië droegen minder dan een miljard aan militaire steun bij. Lees meer bij Tagesschau en bij IfW

Donderdag hebben de EU-landen tijdens een ingelaste top overeenstemming bereikt over een financieel steunpakket voor Oekraïne van 50 miljard euro. De top was nodig omdat de Hongaarse regeringsleider Viktor Orbán de steun blokkeerde. Hij ging aan het einde van de ochtend toch overstag. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger