Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op Berlinale om Palestijnse steunbetuigingen

Kort nieuws - 27 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens de prijsuitreiking van het filmfestival Berlinale in Berlijn hebben meerdere sprekers aandacht gevraagd voor het lot van de Palestijnen in Gaza. Dat daarbij de aanval van Hamas op Israël en de Israëlische gegijzelden niet werden genoemd, zorgt voor een rel in Duitsland.

De Amerikaanse regisseur Ben Russell sprak van een genocide op de Palestijnen. Meerdere mensen droegen de tekst 'staakt-het-vuren nu'. De Palestijnse filmmaker Basel Adra riep Duitsland op geen wapens meer te leveren aan Israël. Adra won met zijn documentaire 'No other land' - over de verdrijving van Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever - de prijs voor beste documentaire. Hij zei dat het moeilijk is voor hem om te vieren terwijl tienduizenden mensen in Gaza worden afgeslacht. 

Zondag waren op een instagram-kanaal van het festival kort Palestijnse leuzen geplaatst. Volgens het festival was dit niet door de organisatie gedaan en zijn de berichten direct na ontdekking verwijderd. De organisatie zegt aangifte te doen.

De uitspraken tijdens de prijsuitreiking maakten hevige reacties los bij politici en ook bij commentatoren in de media. Duitsland steunt Israël onvoorwaardelijk. De betrekkingen tussen Duitsland en Israël worden gekenmerkt door de speciale verplichting die Duitsland door het nazi-verleden en de Holocaust tegenover Israël voelt.

Justitieminister Buschmann stelt dat de Berlinale antisemitisme niet heeft weersproken. Vanuit de CDU/CSU klonk kritiek op staatsminister van Cultuur Claudia Roth, die aanwezig was bij de Berlinale. Ze zou geen antwoord hebben op antisemitisme in de Duitse cultuursector. Roth reageerde maandagmiddag met een persbericht: "De statements bij de prijsuitreiking van de Berlinale zaterdagavond waren schrikbarend eenzijdig en doortrokken van een diepe Israël-haat." Dat de 'beestachtige terreuraanval' van Hamas niet werd genoemd en er geen aandacht was voor de gegijzelden noemt Roth onacceptabel.

Zondag zei burgemeester Kai Wegner van Berlijn op X dat Berlijn onwrikbaar aan de kant van Israël staat en dat Hamas de volle verantwoordelijkheid draagt voor het leed in Israël en Gaza. Hij zei van de nieuwe leiding van het filmfestival te verwachten dat zulke voorvallen zich niet herhalen. De Berlijnse cultuursenator Joe Chialo sprak van anti-Israëlische propaganda die niet op de podia van Berlijn thuishoort.

Maandag reageerde ook kanselier Olaf Scholz via een woordvoerder. Hij deelt de opvatting dat een dergelijke eenzijdige positionering niet onweersproken kan blijven. Het is altijd belangrijk in het oog te houden waardoor deze nieuwe escalatie in het conflict is ontstaan, namelijk door de overval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023, aldus de woordvoerder. Lees meer bij Der Spiegel en bij Tagesspiegel en ook bij Tagesspiegel (reactie Claudia Roth)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger