Duitslandweb logo Duitslandweb

Miljarden lastenverlaging voor Duitse bedrijven

Kort nieuws - 22 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, heeft vrijdagmorgen ingestemd met een wet die moet zorgen voor minder bureaucratie en lagere belastingen voor bedrijven. De regering had de wet, die de economie een impuls moet geven, maanden eerder willen invoeren, maar kreeg veel tegenwind uit de oppositie. 

Volgens de regering zorgt de wet, het Wachstumschancengesetz, voor 3,2 miljard aan lastenverlichting. Aanvankelijk wilde de regering bedrijven voor ongeveer 7 miljard ontlasten. De wet was al goedgekeurd door de Bondsdag, maar de Bondsraad stemde er niet mee in. Oppositiepartij CDU/CSU vond dat er te veel belastinginkomsten wegvielen. Het pakket werd afgeslankt en een premie voor investeringen in klimaatbescherming werd geschrapt.

Onder druk van de boerenprotesten eiste CDU/CSU vervolgens dat er meer voor de boeren wordt gedaan. De regering vindt dat het agrarische beleid niets te maken heeft met deze wet om de economi op gang te helpen. Concrete maatregelen voor boeren zijn daarom niet opgenomen in de wet, maar de regering zegde wel toe om de bureaucratie en de inkomensbelasting voor boeren te verminderen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger