Duitslandweb logo Duitslandweb

Miljarden lastenverlaging voor Duits bedrijfsleven

Kort nieuws - 31 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering gaat de belastingen voor het bedrijfsleven verlagen met ongeveer 7 miljard euro per jaar. Dat is een miljard per jaar meer dan eerder gepland.

Met een 'Wachstumschancengesetz' (groeikansenwet) wil minister van Financiën Christian Lindner (FDP) de transitie naar een klimaatneutrale en digitale economie faciliteren en de pijn voor bedrijven verzachten met lastenverlaging en minder bureaucratie. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf worden de belastingregels eenvoudiger. Investeringen die bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen worden gesubsidieerd met 15 procent.

Het voorstel van Lindner is door het kabinet overgenomen tijdens een besloten kabinetsberaad op Slot Meseberg in Brandenburg. Daar had de regering zich dinsdag en woensdag teruggetrokken om te overleggen en zich te laten informeren door experts over actuele maatschappelijke thema's. De 'heidag' was ook bedoeld om de eenheid in de regering te herstellen en het beeld van permanente ruzie bij te stellen.

De regering presenteerde na afloop een hele reeks besluiten. Zo moeten artsenpraktijken vanaf volgend jaar gaan werken met digitale geneesmiddelen-recepten en wordt vanaf 2025 het elektronisch patiëntendossier de standaard.

Het voorstel van Binnenlandse Zaken om Moldavië en Georgië als veilige landen aan te merken, is overgenomen door het kabinet. Dat moet het aantal asielzoekers uit die landen in Duitsland beperken.

Tot slot werd ook eens strategie aangenomen voor de omgang met kunstmatige intelligentie in het openbaar bestuur. Daarin is ook vastgelegd welke toezichthouders gaan zorgen dat KI op een verantwoorde manier wordt ingezet door overheidsdiensten. Lees meer bij Bundesregierung en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger