Duitslandweb logo Duitslandweb

Miljarden lastenverlaging voor Duits bedrijfsleven

Kort nieuws - 31 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering gaat de belastingen voor het bedrijfsleven verlagen met ongeveer 7 miljard euro per jaar. Dat is een miljard per jaar meer dan eerder gepland.

Met een 'Wachstumschancengesetz' (groeikansenwet) wil minister van Financiën Christian Lindner (FDP) de transitie naar een klimaatneutrale en digitale economie faciliteren en de pijn voor bedrijven verzachten met lastenverlaging en minder bureaucratie. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf worden de belastingregels eenvoudiger. Investeringen die bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen worden gesubsidieerd met 15 procent.

Het voorstel van Lindner is door het kabinet overgenomen tijdens een besloten kabinetsberaad op Slot Meseberg in Brandenburg. Daar had de regering zich dinsdag en woensdag teruggetrokken om te overleggen en zich te laten informeren door experts over actuele maatschappelijke thema's. De 'heidag' was ook bedoeld om de eenheid in de regering te herstellen en het beeld van permanente ruzie bij te stellen.

De regering presenteerde na afloop een hele reeks besluiten. Zo moeten artsenpraktijken vanaf volgend jaar gaan werken met digitale geneesmiddelen-recepten en wordt vanaf 2025 het elektronisch patiëntendossier de standaard.

Het voorstel van Binnenlandse Zaken om Moldavië en Georgië als veilige landen aan te merken, is overgenomen door het kabinet. Dat moet het aantal asielzoekers uit die landen in Duitsland beperken.

Tot slot werd ook eens strategie aangenomen voor de omgang met kunstmatige intelligentie in het openbaar bestuur. Daarin is ook vastgelegd welke toezichthouders gaan zorgen dat KI op een verantwoorde manier wordt ingezet door overheidsdiensten. Lees meer bij Bundesregierung en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger