Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Habeck wil met fonds investeringen stimuleren

Kort nieuws - 24 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) heeft woensdag een plan gepresenteerd om de Duitse economie uit het slop te trekken. Coalitiepartner FDP is kritisch. 

Habeck wil een zogenoemd 'Deutschlandfonds' oprichten voor alle Duitse bedrijven. Bedrijven die zelf investeringen doen, krijgen daarvan 10 procent uit het overheidsfonds vergoed. Daarmee moeten private investeringen worden gestimuleerd.  

De Duitse economie zit al voor het tweede jaar in een recessie. Modernisering en investeringen zijn hard nodig, maar de regering van kanselier Scholz (SPD) is gebonden aan de in de grondwet vastgelegde 'schuldenrem'. Dat betekent dat de bondsregering slechts een zeer klein begrotingstekort mag hebben. Habeck wil af van deze schuldenrem - die hij een groeirem noemt.  Het speciale investeringsfonds blijft buiten de begroting en kan daarom volgens Habeck wel met schulden worden gefinancierd. 

Minister van Financiën Christian Lindner (FDP) is kritisch over het voorstel. Zijn ministerie gaat eerst onderzoeken of het plan überhaupt theoretisch te realiseren is, onder meer met oog op de Europese wetgeving voor staatssteun. Pas daarna wil hij de zaak bespreken, schrijft Der Spiegel. Secretaris-generaal van coalitiepartner SPD Matthias Miersch reageerde positief op Habecks 'Deutschlandfonds'. Lees meer bij TagesschauDer Spiegel en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger