
Benzineprijs: Habeck wil olieconcerns aanpakken
Kort nieuws - 13 juni 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) gaat de kartelwetgeving aanscherpen zodat de marktmacht van oliemaatschappijen kan worden ingeperkt. Dit was sowieso al afgesproken in het regeerakkoord, maar door de hoge brandstofprijzen maakt Habeck er nu haast mee, kondigde hij aan op radiozender Deutschlandfunk.
De regering heeft de accijns op brandstof tijdelijk verlaagd, maar slechts ongeveer de helft van dit belastingvoordeel komt volgens de regering bij de consumenten terecht. De toezichthouder Bundeskartellamt kan pas ingrijpen als is aangetoond dat er prijsafspraken zijn gemaakt, maar volgens deze instantie slagen de oliemaatschappijen er ook zonder prijsafspraken in de prijzen hoog te houden.
Habeck wil nu dat het Bundeskartellamt al kan ingrijpen als prijzen zich ontwikkelen zoals bij kartelvorming het geval is. Een omgekeerde bewijslast, volgens Habeck. Ook krijgt de toezichthouder meer bevoegdheden om in te grijpen, bijvoorbeeld om winsten in te nemen en opsplitsingen te gelasten.
Nog liever wil Habeck een extra belasting voor buitengewone winsten aan de olieconcerns kunnen opleggen, een zogenoemde 'Übergewinnsteuer'. Zo'n belasting zou bedoeld zijn voor bedrijven die extra profiteren in crisissituaties, zoals bijvoorbeeld een pandemie of een oorlog. Maar zo'n belasting ziet minister van Financiën Christian Lindner (FDP) niet zitten.
Habeck zelf was bepaald geen voorstander van de verlaging van de accijns op brandstof; dat was een wens van coalitiepartner FDP. De goedkopere brandstof moet burgers compenseren voor de hoge energieprijzen. "Als je mensen met weinig geld direct ondersteunt, is dat meestal effectiever", zei Habeck daarover maandag tegen Deutschlandfunk. "Maar als een niet zo goed idee mis gaat, dan moet je natuurlijk toch helpen", aldus de minister. Lees meer bij Der Spiegel
Lees meer over 'Economie':

Staken voor meer schulden
De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.

Kapiteinsarmband
De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis
Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.

De landschappen bloeien toch
Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.
Reacties
Geen reacties aanwezig