Duitslandweb logo Duitslandweb

Onenigheid in Duitse coalitie over benzinekorting

Kort nieuws - 16 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het voorstel van minister van Financiën Christian Lindner (FDP) om mensen vanwege de hoge brandstofprijzen bij tankstations korting te geven, valt verkeerd bij coalitiepartner Bündnis 90/Die Grünen. Het plan is niet met de Groenen afgestemd, melden Duitse media, en de groene minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck is er kritisch over.

Lindner wil de belasting op brandstof niet verlagen, maar kwam zondag met het plan mensen bij de tankstations een Tankrabatt te geven, een korting op de brandstofprijs voor de komende paar maanden van mogelijk 40 cent per liter. Dat plan maakte hij via de Bild Zeitung bekend.

Zowel het voorstel als de manier waarop Lindner het presenteerde, zijn niet goed gevallen bij de coalitiepartners. SPD-kanselier Scholz was van het voorstel op de hoogte, meldt der Tagesspiegel, maar had het volgens de nieuwssite eerst intern willen afstemmen.

Bündnis 90/Die Grünen was niet op de hoogte, melden Tagesspiegel en Tagesschau en de partij voelt zich gepasseerd. "Scholz sluit weer eens een deal met Lindner en wij mogen het slikken", tekende de Tagesspiegel op uit de top van de partij. Habeck zei zondagavond in de ARD-talkshow 'Anne Will' dat aan Lindners voorstel nog wel een en ander kan worden verbeterd. De Groenen willen lastenverlichtingen bij de energieprijzen verbinden met maatregelen die duurzaamheid bevorderen.

Toen Scholz eind februari in de Bondsdag de extra investeringen in het Duitse leger aankondigde, had hij de hoogte van het bedrag vooraf ook niet met de Groenen afgestemd, meldden Duitse media. Intern groeit de druk op de partijleiding om een krachtiger tegengeluid te laten horen, aldus de Tagesspiegel. Bij een ander belangrijk thema, de vraag hoe Duitsland voor zijn energie onafhankelijker kan worden van Rusland, lijkt zich volgens Tagesschau een nieuwe strijd af te tekenen tussen de beide vice-kanseliers Lindner en Habeck. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger