Duitslandweb logo Duitslandweb

Onenigheid in Duitse coalitie over benzinekorting

Kort nieuws - 16 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het voorstel van minister van Financiën Christian Lindner (FDP) om mensen vanwege de hoge brandstofprijzen bij tankstations korting te geven, valt verkeerd bij coalitiepartner Bündnis 90/Die Grünen. Het plan is niet met de Groenen afgestemd, melden Duitse media, en de groene minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck is er kritisch over.

Lindner wil de belasting op brandstof niet verlagen, maar kwam zondag met het plan mensen bij de tankstations een Tankrabatt te geven, een korting op de brandstofprijs voor de komende paar maanden van mogelijk 40 cent per liter. Dat plan maakte hij via de Bild Zeitung bekend.

Zowel het voorstel als de manier waarop Lindner het presenteerde, zijn niet goed gevallen bij de coalitiepartners. SPD-kanselier Scholz was van het voorstel op de hoogte, meldt der Tagesspiegel, maar had het volgens de nieuwssite eerst intern willen afstemmen.

Bündnis 90/Die Grünen was niet op de hoogte, melden Tagesspiegel en Tagesschau en de partij voelt zich gepasseerd. "Scholz sluit weer eens een deal met Lindner en wij mogen het slikken", tekende de Tagesspiegel op uit de top van de partij. Habeck zei zondagavond in de ARD-talkshow 'Anne Will' dat aan Lindners voorstel nog wel een en ander kan worden verbeterd. De Groenen willen lastenverlichtingen bij de energieprijzen verbinden met maatregelen die duurzaamheid bevorderen.

Toen Scholz eind februari in de Bondsdag de extra investeringen in het Duitse leger aankondigde, had hij de hoogte van het bedrag vooraf ook niet met de Groenen afgestemd, meldden Duitse media. Intern groeit de druk op de partijleiding om een krachtiger tegengeluid te laten horen, aldus de Tagesspiegel. Bij een ander belangrijk thema, de vraag hoe Duitsland voor zijn energie onafhankelijker kan worden van Rusland, lijkt zich volgens Tagesschau een nieuwe strijd af te tekenen tussen de beide vice-kanseliers Lindner en Habeck. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

De AfD heeft voor het eerst een verkiezing om een regionale bestuursfunctie gewonnen. Sesselmann wordt de nieuwe Landrat van een district in Thüringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger