Ophef over 'D-Day-plan' van FDP
Kort nieuws - 1 december 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebNa het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner (FDP) begin november meldden Duitse media dat de FDP erop uit was geweest de regering van kanselier Scholz te laten vallen. Daarvoor zou een 'D-Day-plan' zijn opgesteld. FDP-politici ontkenden dit in eerste instantie, maar inmiddels heeft de partij het voorstel zelf gepubliceerd. Er wordt met verontwaardiging gereageerd op de militaire begrippen die de partij gebruikt. Twee vooraanstaande liberalen zijn vrijdag opgestapt.
Het D-Day-plan van de FDP telt acht pagina's en bevat verschillende scenario's over hoe de FDP met de zogenoemde stoplichtcoalitie van SPD, Groenen en FDP kan breken. Opvallend is het gebruik van oorlogstaal in het voorstel. Er is onder meer sprake van een fase die 'open veldslag' wordt genoemd. D-Day verwijst naar de dag in 1944 waarop de geallieerden in Normandië landden om een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken.
De regeringspartijen SPD, FDP en Groenen lagen het afgelopen jaar flink met elkaar overhoop en de FDP staat er in de peilingen al langer slecht voor. De liberalen wilden de verkiezingen niet ingaan als onderdeel van het kabinet-Scholz. Daar had de partijtop een breuk voor over, blijkt uit het plan. Maar voor de liberalen hun voornemen tot uitvoer konden brengen, bleek Scholz ervan op de hoogte en ontsloeg hij Lindner.
Toen Duitse media half november over het D-Day-rapport berichtten, ontkende onder meer FDP-secretaris-generaal Bijan Djir-Sarai dat een voorstel met die naam bestond. Donderdag besloot de FDP de vlucht naar voren te nemen en publiceerde het plan zelf. Daarop traden vrijdag Djir-Sarai en een ander lid van de partijtop, Carsten Reymann, terug. Als partij-coördinator was Djir-Sarai verantwoordelijk voor wat er in de FDP gebeurde, maar van dit plan was hij niet op de hoogte geweest, zei hij. Reymann, een persoonlijk medewerker van Lindner, zou aan het plan hebben meegeschreven.
Volgens FDP-voorzitter Lindner ging het om een voorstel met verschillende scenario's dat door medewerkers was opgesteld en dat nooit officieel in de partijtop is besproken. In een gesprek met ARD-Tagesthemen noemde hij het D-Day-plan "stilistisch niet overtuigend" en als het hem was voorgelegd, was hij er niet mee akkoord gegaan, zei hij.
Duitse media en politici hebben verontwaardigd gereageerd op de details en het taalgebruik in het FDP-plan. Ze noemen het onverantwoord en op deze manier schaden de liberalen het vertrouwen van burgers in democratische instituties. Verschillende politici van de SPD, de Groenen en van de CDU zeggen dat de FDP geen betrouwbare coalitiepartner meer kan zijn. Der Spiegel sprak van een "bijna demonisch verlangen naar zowel destructie als naar manipulatie" bij de liberalen. Ook binnen de FDP is er veel kritiek, onder meer van de jonge liberalen. Zij eisen opheldering over wat er is gebeurd en wie waarvoor verantwoordelijk is geweest. Lees meer bij Tagesschau, Süddeutsche Zeitung en Frankfurter Rundschau
Luister ook:
Podcast 'Achtung! Duitse updates' van Duitslandweb over de Duitse regeringscrisis (20-11-2024)
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig