Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid leden wil dat FDP in Duitse regering blijft

Kort nieuws - 2 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een kleine meerderheid van de FDP-leden wil dat de liberale partij deel blijft uitmaken van de bondsregering, waarin ze samen met de SPD en de Groenen regeert. Dat blijkt uit een ledenraadpleging. Binnen de FDP is veel kritiek op het regeringsbeleid.

Bij de ledenraadpleging onder de FDP-leden sprak 52 procent zich uit voor doorregeren met de SPD en de Groenen. Dat melden Duitse media op basis van informatie uit FDP-kringen. Ruim 26.000 van de ruim 72.000 FDP-leden namen deel aan de raadpleging. Partijleider Christian Lindner ziet in de uitslag een "uitdrukking van de verantwoordelijkheid voor Duitsland". Hij wil binnen de regering "een duidelijk liberaal profiel" laten zien, liet hij op X weten.

De ledenraadpleging was niet bindend, maar toont wel een duidelijk beeld van de stemming binnen de partij. Veel leden zijn ontevreden over de financiële politiek en het klimaatbeleid van de bondsregering. Ze vinden dat de FDP te weinig haar stempel drukt op het beleid van de zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, naar de partijkleuren rood-geel-groen). Bovendien doen de liberalen het sinds ze deel uitmaken van de bondsregering slecht in de peilingen en verliezen ze bij deelstaatverkiezingen. Zo haalden ze in Berlijn, Nedersaksen en Saarland de kiesdrempel van 5 procent niet en in Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein regeren ze niet meer mee. Als er nu Bondsdagverkiezingen zouden zijn, is het de vraag of de FDP de kiesdrempel zou halen. Bij de verkiezingen van 2021 haalde ze 11,5 procent. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger