Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitse jongeren wantrouwen regering

Kort nieuws - 6 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De meeste Duitse jongeren tussen de 18 en de 30 jaar oud hebben vertrouwen in de democratie. Maar een groot deel van hen wantrouwt de regering en het parlement, blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Stiftung. 

Van de jonge Duitsers heeft 59 procent vertrouwen in de democratie. Dat is meer dan het gemiddelde van 50 procent in de negen andere Europese landen waar het onderzoek is gehouden. Maar met het vertrouwen in de eigen regering en het parlement is het slechter gesteld: meer dan de helft (52 procent) van de Duitse ondervraagden gaf aan de regering niet te vertrouwen, 45 procent wantrouwt het parlement. 60 procent zegt de media te wantrouwen. Ook opvallend: het vertrouwen in de Europese Unie is onder Duitse 18- tot 30-jarigen met 62 procent groter dan dat in de democratie.

De ondervraagde jongeren zijn verder pessimistisch over de toekomst. Ze maken zich zorgen over de verslechtering van hun levensstandaard, over het klimaat en over inkomensongelijkheid. In combinatie met het wantrouwen in de politiek is dat pessimisme een waarschuwing voor de democratie, zeggen deskundigen. Om jongeren weer geloof te geven in het probleemoplossend vermogen van de politiek zijn concrete maatregelen nodig, aldus de Bertelsmann Stiftung. Anders keren mensen zich tot partijen die eenvoudige oplossingen bieden en staan ze sneller open voor radicaal gedachtengoed, waarschuwt een van de onderzoekers. 

Het onderzoek is in het voorjaar van 2023 uitgevoerd in opdracht van de denktank Bertelsmann Stiftung en daarna vergeleken met identieke studies in België, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië. Lees meer bij Der Spiegel en Die Zeit en bij de Bertelsmann Stiftung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger