
Studie: Duitse jongeren wantrouwen regering
Kort nieuws - 6 februari 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe meeste Duitse jongeren tussen de 18 en de 30 jaar oud hebben vertrouwen in de democratie. Maar een groot deel van hen wantrouwt de regering en het parlement, blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Stiftung.
Van de jonge Duitsers heeft 59 procent vertrouwen in de democratie. Dat is meer dan het gemiddelde van 50 procent in de negen andere Europese landen waar het onderzoek is gehouden. Maar met het vertrouwen in de eigen regering en het parlement is het slechter gesteld: meer dan de helft (52 procent) van de Duitse ondervraagden gaf aan de regering niet te vertrouwen, 45 procent wantrouwt het parlement. 60 procent zegt de media te wantrouwen. Ook opvallend: het vertrouwen in de Europese Unie is onder Duitse 18- tot 30-jarigen met 62 procent groter dan dat in de democratie.
De ondervraagde jongeren zijn verder pessimistisch over de toekomst. Ze maken zich zorgen over de verslechtering van hun levensstandaard, over het klimaat en over inkomensongelijkheid. In combinatie met het wantrouwen in de politiek is dat pessimisme een waarschuwing voor de democratie, zeggen deskundigen. Om jongeren weer geloof te geven in het probleemoplossend vermogen van de politiek zijn concrete maatregelen nodig, aldus de Bertelsmann Stiftung. Anders keren mensen zich tot partijen die eenvoudige oplossingen bieden en staan ze sneller open voor radicaal gedachtengoed, waarschuwt een van de onderzoekers.
Het onderzoek is in het voorjaar van 2023 uitgevoerd in opdracht van de denktank Bertelsmann Stiftung en daarna vergeleken met identieke studies in België, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië. Lees meer bij Der Spiegel en Die Zeit en bij de Bertelsmann Stiftung
Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.
Reacties
Geen reacties aanwezig