Duitslandweb logo Duitslandweb

Expert: Opvallend veel jonge terreurverdachten

Kort nieuws - 9 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De jongen die vorige week in München op het Israëlische consulaat schoot, was nog maar 18 jaar oud. Veiligheidsexpert Peter Neumann van Kings College in Londen constateert een zorgwekkende trend.

In een interview met de omroep Bayerischer Rundfunk vertelt Neumann dat uit zijn eigen onderzoek blijkt dat ongeveer tweederde van alle terreurverdachten die in de laatste 10 maanden in Europa zijn gearresteerd, jonger is dan 19 jaar.

Neumann vindt het zorgelijk dat de Duitse opsporingsdiensten geen weet hadden van het gevaar dat van de 18-jarige jongen uit Oostenrijk uitging. Hij woonde slechts een uur van München, over de grens in Oostenrijk. Oostenrijk en Duitsland hadden geen contact over het gevaar dat van hem uitging. Neumann vindt dat er één Europese database moet komen voor geradicaliseerde personen van wie een dreiging uitgaat.

De bondsregering heeft onlangs een werkgroep ingesteld van wetenschappers en mensen uit de praktijk om te onderzoeken hoe radicalisering bij jongeren kan worden tegengegaan.

In Nederland zijn er soortgelijke zorgen over de snelle toename van het aantal jongeren dat online radicaliseert, berichtte Nieuwsuur zaterdag. Het OM en de Kinderbescherming waarschuwen hiervoor. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding geeft aan dat steeds meer mensen online radicaliseren en dat hieronder zich ook jonge mensen bevinden. Lees meer bij Nieuwsuur en de Bayerische Rundfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.


Lees meer

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger