Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagverkiezingen moeten in deel van Berlijn over

Kort nieuws - 19 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdagverkiezingen van 2021 moeten in een deel van Berlijn over worden gedaan. Er ging twee jaar geleden in de organisatie van de verkiezingen in de Duitse hoofdstad zoveel mis, dat de uitslag in een groot aantal kiesdistricten ongeldig is verklaard.

De stembusgang op 26 september 2021 verliep in Berlijn zeer chaotisch: stembiljetten ontbraken of verkeerde biljetten werden uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureaus uit. De chaos werd mede veroorzaakt omdat er naast de Bondsdagverkiezingen ook verkiezingen voor de deelstaat Berlijn plaatsvonden, een referendum over de onteigening van vastgoedreuzen en de Berlijnse marathon, waardoor veel straten waren afgezet.

In november vorig jaar besloot de Bondsdag dat de verkiezingen deels opnieuw moeten worden gehouden. Het Constitutioneel Hof heeft nu bepaald dat dit in 455 van de in totaal 2.256 kiesdistricten moet gebeuren. Dat zijn er meer dan de Bondsdag had bepaald. De herverkiezingen moeten op zijn laatst op 11 februari 2024 plaatsvinden.

De meerderheid van de huidige regering-Scholz van SPD, Groenen en FDP komt door de nieuwe stembusgang in Berlijn niet in gevaar. Ook voor Die Linke hebben de herverkiezingen geen gevolgen, laat de partij weten. De socialisten zijn in de Bondsdag gekozen op basis van drie directe mandaten, waarvan twee uit Berlijn, maar daarop hebben de herverkiezingen naar eigen zeggen geen invloed.

Begin dit jaar moesten ook de deelstaatverkiezingen in Berlijn deels opnieuw worden gehouden. Die zorgden toen wel voor grote veranderingen: de zittende regering van SPD, Linke en Groenen onder leiding van burgemeester Franziska Giffey (SPD) verloor haar meerderheid en moest plaats maken voor een nieuwe regering van CDU en SPD onder leiding van CDU'er Kai Wegner. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

R. van Hekezen - 19 december 2023 15:25

En dit is weer het zoveelste voorbeeld dat Duitsland hard achteruitgaat. Net als de niet-functionerende Deutsche Bahn, de verouderde autobahn-infrastruktuur en de wegwerkzaamheden die maar niet opschieten. Gelukkig komen ook steeds meer Duitsers erachter dat ze niet meer in het land leven van de klisjees (orde, organisatietalent, efficiency, e.d.). Het zal mij benieuwen hoe lang deze chaos nog duurt !

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger