Duitslandweb logo Duitslandweb

Na 25 jaar nog steeds discussie over Bonn als tweede regeringszetel

Kort nieuws - 26 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Bondsdag het Berlin-Bonn-Gesetz aannam, de wet die de verhuizing van de regering van Bonn naar Berlijn regelde. Nog steeds is een aantal ministeries in Bonn gevestigd. En nog steeds is daar discussie over.

Bonn kreeg in het Berlin-Bonn-Gesetz een aantal toezeggingen om het verlies niet te groot te maken. Zonder de regering zou de kleine stad in West-Duitsland haar status verliezen en zou er nauwelijks meer werkgelegenheid zijn. Daarom werd de verhuizing verspreid over meerdere jaren, bleef een aantal ministeries in Bonn en mocht de stad zich officieel, als enige in Duitsland, Bundesstadt noemen. 

Nog steeds zijn zes van de 14 ministeries officieel in Bonn gevestigd. Zij hebben wel kantoren in Berlijn. Dat zorgt voor veel gependel: vorig jaar is er voor acht miljoen euro aan dienstreizen tussen beide steden gemaakt. Een complete verhuizing naar Berlijn kost volgens de bondsregering tientallen miljarden euro's. Daarvoor kun je nog 100 jaar pendelen, aldus de burgemeester van Bonn.

Toch willen veel Duitsers van het gependel af. Net als in voorgaande jaren heeft Die Linke ook dit jaar een motie ingediend om de regering in zijn geheel naar Berlijn te laten verhuizen. Bonn heeft zich goed ontwikkeld, zegt Die Linke, er zijn inmiddels meerdere internationale organisaties gevestigd. En het reiscircus wordt alleen maar duurder, vindt de partij. Ook een meerderheid van de Duitsers is voor een verhuizing van de regering naar Berlijn, meldt de tagesschau. 

In het Berlin-Bonn-Gesetz staat dat meer dan de helft van de arbeidsplaatsen van de ministeries in Bonn moet blijven, maar dat is al niet meer het geval. Van de in totaal ruim 20.000 banen op de ministeries zijn er zeker 13.700 in Berlijn. Toch lijkt de kans klein dat er iets verandert: dat Bonn als tweede regeringszetel dient, staat in de wet, in het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD en minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken zegt geen reden te zien voor aanpassingen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger