Duitslandweb logo Duitslandweb

Na 25 jaar nog steeds discussie over Bonn als tweede regeringszetel

Kort nieuws - 26 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Bondsdag het Berlin-Bonn-Gesetz aannam, de wet die de verhuizing van de regering van Bonn naar Berlijn regelde. Nog steeds is een aantal ministeries in Bonn gevestigd. En nog steeds is daar discussie over.

Bonn kreeg in het Berlin-Bonn-Gesetz een aantal toezeggingen om het verlies niet te groot te maken. Zonder de regering zou de kleine stad in West-Duitsland haar status verliezen en zou er nauwelijks meer werkgelegenheid zijn. Daarom werd de verhuizing verspreid over meerdere jaren, bleef een aantal ministeries in Bonn en mocht de stad zich officieel, als enige in Duitsland, Bundesstadt noemen. 

Nog steeds zijn zes van de 14 ministeries officieel in Bonn gevestigd. Zij hebben wel kantoren in Berlijn. Dat zorgt voor veel gependel: vorig jaar is er voor acht miljoen euro aan dienstreizen tussen beide steden gemaakt. Een complete verhuizing naar Berlijn kost volgens de bondsregering tientallen miljarden euro's. Daarvoor kun je nog 100 jaar pendelen, aldus de burgemeester van Bonn.

Toch willen veel Duitsers van het gependel af. Net als in voorgaande jaren heeft Die Linke ook dit jaar een motie ingediend om de regering in zijn geheel naar Berlijn te laten verhuizen. Bonn heeft zich goed ontwikkeld, zegt Die Linke, er zijn inmiddels meerdere internationale organisaties gevestigd. En het reiscircus wordt alleen maar duurder, vindt de partij. Ook een meerderheid van de Duitsers is voor een verhuizing van de regering naar Berlijn, meldt de tagesschau. 

In het Berlin-Bonn-Gesetz staat dat meer dan de helft van de arbeidsplaatsen van de ministeries in Bonn moet blijven, maar dat is al niet meer het geval. Van de in totaal ruim 20.000 banen op de ministeries zijn er zeker 13.700 in Berlijn. Toch lijkt de kans klein dat er iets verandert: dat Bonn als tweede regeringszetel dient, staat in de wet, in het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD en minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken zegt geen reden te zien voor aanpassingen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger