
Fundgrube: Van Bonn naar Berlijn
Columns - 20 juni 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebFundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief. Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Bondsdag besloot dat parlement en regering naar Berlijn verhuizen.
Op 20 juni 1991 viel het besluit: Berlijn moet het regeringscentrum zijn van het verenigde Duitsland. Dat betekende dat ministeries, politici, ambtenaren en andere medewerkers en ook de journalisten en lobbyisten moesten verhuizen. In april 1999 nam de Bondsdag zijn intrek in de Rijksdag in Berlijn. De verhuizing is nog steeds niet af; zes van de 14 ministeries hebben nog steeds hun hoofdvestiging in Bonn. Zo werd voorkomen dat er al te veel banen verloren gingen in de stad aan de Rijn.
Het was goed toeven voor de politici in Bonn; Journaliste Michèle de Waard, destijds correspondent voor NRC geeft een mooi sfeerbeeld in de bundel die verscheen voor het 10-jarige jubileum van het Duitsland Instituut:
ByeBye Bonn
(15 november 2006) Zodra Helmut Kohl in Bonn is, zindert het in de Duitse hoofdstad. ‘s Morgens al tegen zes uur fietsen de eerste ambtenaren de regeringswijk binnen, zodat ze op de kanselarij zijn voordat Herr Bundeskanzler om half zeven aan de Dahlmannstrasse verschijnt.
Zwarte auto’s rijden af en aan. Diplomaten lopen opvallend vaak in stemmig grijs door de straten rondom de ‘macht’ aan de Rijn. Journalisten haasten zich naar de televisiestudio's en secretaresses zijn in de weer met grote bossen bloemen voor alweer een tuinfeest of een Weinparty.
En wandel je ‘s avonds door de regeringswijk, is de kans groot dat je de groene parlementariër Joschka Fischer tegen het lijf loopt, die met boodschappentassen naar zijn appartementje sjouwt. Lees het hele artikel
Het magazine van de UvA en HvA, Folia, publiceerde vandaag ter gelegenheid van het jubileum van dit Hauptstadtbeschluss een kort interview met DIA-historicus Krijn Thijs over de verhuizing van het parlement en de regering van Bonn naar Berlijn:
Lees meer:

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.

Berlijn opent opvanghuis voor arbeidsmigranten
De onderkomens van arbeidsmigranten in Berlijn zijn soms zo erbarmelijk dat de politie ze er direct weghaalt.
Reacties
Geen reacties aanwezig