Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Boekverbranding 1933

Columns - 10 mei 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig pareltjes op uit dit archief.

Fundgrube: Boekverbranding 1933
© Flickr.com/It_paris/cc
Het monument 'Bibliothek' - lege boekenkasten - in Berlijn herinnert aan de boekverbranding van 1933

Op 10 mei 1933 vond op het Bebelplatz in Berlijn de beruchte boekverbranding plaats. Tienduizenden boeken werden, kort nadat Hitler aan de macht was gekomen, door de nazi's in de vlammen gegooid, als onderdeel van hun 'actie tegen de on-Duitse geest'. Oud-redacteur van Duitslandweb Jonathan Witteman schreef in 2008 hoe het er bij die boekverbranding aan toe ging. En over het "subliem ingetogen" monument dat er nu aan herinnert.

Het Bebelplatz

"In nauwelijks een paar uur tijd verdwenen 25 duizend boeken in het nazistische vreugdevuur. 'Medestudenten! Duitse mannen en vrouwen! Het tijdperk van overtrokken Joods intellectualisme is voorbij!', kraaide Propagandaminister Joseph Goebbels rond middernacht over de radio.

Eén van de vervolgde schrijvers, Erich Kästner, bevond zich in het geheim onder de menigte, ingeklemd tussen studenten in SA-uniform, luisterend naar de 'sentimentele tirades van de kleine doortrapte leugenaar' Joseph Goebbels. Bij de tweede vuurspreuk hoorde hij zijn eigen naam over het plein galmen. 'Tegen decadentie en moreel verval, vóór tucht en zede in gezin en staat! Aan de vlammen schenk ik het werk van Heinrich Mann, Ernst Glaeser en Erich Kästner.'

'Plotseling', zou hij later schrijven, 'riep een schrille vrouwenstem: “Daar staat Kästner!”' Een man en een vrouw drongen zich met luid misbaar door de menigte en stevenden op de schrijver af. Kästner zette zich schrap om te vluchten. Lees verder

Reacties

Wolfgang Hendrik Deuling - 25 april 2023 10:35

Boekverbranding Bonn 2023

https://archivalia.hypotheses.org/172109
https://sites.google.com/view/bookburningbonnreview

Met vriendelijke groet

Reageer
Wolfgang Hendrik - 22 maart 2021 16:47

https://sites.google.com/view/geburtstag-von-rosa-luxemburg/Burning-Bonn-Rosa-Luxemburg

Reageer
Jeremy - 24 januari 2021 09:19

Toevallig ook islamitische boeken die verbrand werden of ben ik nu racistisch bezig , overigens was dolfje fan van de islamieten, volgens mijn betekend dit dan toch dat dat de Turken bij de ss hoorden terwijl ze neutraal bleven in de oorlog , mocht dit zo zijn kon het Duitse volk van toen die tijd niet geweten hebben van een inmenging van buiten af , en het volk van tegen woordig onwetend tegen een geschiedenis aankijkt .

Reageer
dolfje Jeremy - 25 augustus 2022 13:50

wart een goude reactie helemaal mee eens fak de turken., niet racistisch bedoelt.

Martijn Vandermarliere - 11 december 2020 10:57

Kunnen jullie eens zeggen welke boeken van welke schrijvers verbrand werden? In die zin dat we kunnen ontdekken in welke mate deze boekenverbranding als anti-Duits intellectualisme "gebrandmerkt" kan worden: in welke mate werd er aan eigen zielsvernietiging gedaan?

Reageer
Wiebke Pittlik Martijn Vandermarliere - 11 december 2020 11:45

Dag, ik begrijp uw vraag niet helemaal. In de tekst worden enkele schrijvers genoemd. Om er een paar te noemen: Ernst Toller, Georg Kaiser, Irmgard Keun, Robert Musil, Bert Brecht, Stefan Zweig, Erich Kästner, Klaus Mann. Zie ook: https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_1933_verbrannten_Bücher, groet, de redactie

Simon Liefens - 28 oktober 2020 09:57

mathematisch klopt die wel

Reageer
matteo De pauw - 28 oktober 2020 09:52

deze tekst klopt niet

Reageer
Brent Devos matteo De pauw - 28 oktober 2020 09:55

Wat klopt hier niet aan?

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger