Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatverkiezingen Berlijn moeten over

Kort nieuws - 16 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De verkiezingen in de deelstaat Berlijn moeten opnieuw worden gehouden. Bij de stembusgang voor het Berlijnse Abgeordnetenhaus in september 2021 is zoveel mis gegaan, dat die ongeldig is. Dat heeft het Verfassungsgerichtshof, het Constitutioneel Hof van Berlijn, vandaag verklaard. 

De Berlijnse rechter heeft de verkiezingen in de deelstaat geheel ongeldig verklaard. Er ging in september 2021 veel mis. Stembiljetten ontbraken of verkeerde biljetten werden uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureaus uit. Bovendien vonden op dezelfde dag Bondsdagverkiezingen plaats en een referendum over de onteigening van vastgoedreuzen. Ook werd de Berlijnse marathon gehouden, waardoor veel straten waren afgezet.

De nieuwe deelstaatverkiezingen moeten binnen 90 dagen worden georganiseerd. De verwachting is dat ze op 12 februari plaatsvinden. In september 2021 bleef de SPD in Berlijn de grootste partij en zette haar deelstaatcoalitie met de Groenen en Die Linke voort. Burgemeester is sindsdien Franziska Giffey. Zij volgde Michael Müller op, die zich niet meer verkiesbaar had gesteld. Of de SPD in februari weer de grootste wordt, is de vraag. In recente peilingen staat ze achter de CDU en de Groenen, al zijn de verschillen klein.

Vorige week werd bekend dat ook de Bondsdagverkiezingen in Berlijn over moeten worden gedaan, maar slechts gedeeltelijk, in 431 van de 2256 Berlijnse kiesdistricten. Dat is een beslissing van de Bondsdag. Wanneer Berlijners daarvoor opnieuw naar de stembus moeten, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk worden tegen dat besluit nog klachten ingediend bij het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe, dat er dan een definitieve uitspraak over moet doen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer

Gat in Berlijn

Gat in Berlijn

Het imago van de Duitse hoofdstad heeft door een opeenstapeling van blunders een dieptepunt bereikt, stelt columnist Carsten Brzeski vast.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger