Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering wil opheldering over verkiezingschaos Berlijn

Kort nieuws - 4 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kritiek op de verkiezingschaos in Berlijn van vorige week zondag houdt aan. In de hoofdstad ging veel mis tijdens het stemmen: stembiljetten ontbraken of er werden verkeerde biljetten uitgegeven. Er ontstonden daardoor lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureau's uit.

Verschillende partijen hebben klachten ingediend over de gang van zaken tijdens de verkiezingen in Berlijn. Ook de federale overheid eiste afgelopen vrijdag een grondig onderzoek naar de gemaakte fouten. Berlijners konden behalve voor de Bondsdag ook voor de deelstaatregering en de parlementen van de deelgemeenten stemmen. Tegelijkertijd vond er een referendum plaats over de onteigening van vastgoedreuzen. De marathon die diezelfde zondag door Berlijn liep, veroorzaakte her en der logistieke hindernissen.  

Ook het tellen van de stemmen voor de deelstaatverkiezingen verliep niet goed, meldde de regionale omroep RBB24. Halverwege afgelopen week waren van verschillende stembureau's in de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf geen officiële resultaten bekend en werden geschatte cijfers op internet gepubliceerd. Daardoor werd de verkeerde kandidaat op basis van de Erststimmen tot winnaar van de deelstaatverkiezingen in dat district uitgeroepen. Vrijdag werd bekend dat niet SPD'er Franziska Becker maar de Groenen-kandidaat Kaas Elias heeft gewonnen. De stemmen van verschillende stembureau's worden momenteel opnieuw geteld. Op 14 oktober moet de officiële einduitslag van alle 2200 Berlijnse stemlocaties bekend zijn. Pas daarna kan de verkiezingsuitslag eventueel worden aangevochten. Vanwege alle problemen trad de verantwoordelijke Landeswahlleiterin Petra Michaelis vorige week woensdag al terug. Lees meer bij Tagesschau en RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Profiel van SPD-leider Olaf Scholz, die een goede kans maakt Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland.

Lees meer

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Duitslandweb neemt de Duitse verkiezingsuitslag onder de loep. Wat valt op?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger