Duitslandweb logo Duitslandweb

Kiesraad Berlijn maakt bezwaar tegen uitslag deelstaatverkiezing

Kort nieuws - 14 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Landeswahlleiter in Berlijn, vergelijkbaar met de Nederlandse kiesraad, wil bezwaar indienen tegen de verkiezingsuitslag in de deelstaat Berlijn. Daar werd op 26 september niet alleen voor de landelijke verkiezingen gestemd, maar werd ook een nieuw deelstaatparlement gekozen. Er ging veel mis, wat leidde tot een grote chaos. 

Bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn ontbraken stembiljetten of er werden verkeerde biljetten uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureau's uit. Er waren problemen in 207 van de in totaal 2257 stembureaus in de Duitse hoofdstad, bleek vandaag tijdens een bijeenkomst van de kiescommissie in Berlijn. Een schrikbarend aantal, aldus Landeswahlleiterin Petra Michaelis, die toeziet op de verkiezingen in Berlijn.

Michaelis is vanaf morgen niet meer in ambt, zij kondigde kort na de Berlijnse verkiezingen haar aftrden aan na de kritiek op de stemchaos. Op haar laatste dag heeft ze vandaag in de vergadering van de kiescommissie aangekondigd dat haar plaatsvervanger een klacht gaat indienen bij het Constitutioneel Hof in de deelstaat tegen de uitslag in twee Berlijnse kiesdistricten. In Marzahn-Hellersdorf en Charlottenburg-Wilmersdorf hebben de onregelmatigheden mogelijk invloed gehad op de zetelverdeling. Het verschil in het aantal stemmen op de verschillende kandidaten blijkt zo klein, dat opnieuw moet worden nagegaan of de uitslag wel klopt. Afhankelijk van het oordeel van de rechter moet in beide districten mogelijk opnieuw worden gestemd. Lees meer bij RBB.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

De oorlog in Oekraïne werkt door in de gemeenschap van Berlijners met Russische wortels. Een bezoek aan Lichtenberg.


Lees meer

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.


Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger