Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland heeft begrotingsoverschot van 45 miljard euro

Kort nieuws - 28 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse overheid had in het eerste half jaar van 2019 een begrotingsoverschot van 45,3 miljard euro. Eerder deze maand werd bekend dat de economie in het tweede kwartaal is gekrompen.

Ondanks een dreigende recessie - die optreedt als de Duitse economie in het derde kwartaal ook krimpt - hebben de centrale overheid, de deelstaten en de gemeenten in de eerste zes maanden van dit jaar veel meer inkomsten dan uitgaven gehad. Het overschot bedraagt 2,7 procent van het bruto binnenlands product. De cijfers komen van het Duitse centraal bureau voor de statistiek, dat een gunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid als verklaring voor het overschot geeft.

Duitsland heeft al sinds 2014 een begrotingsoverschot. Door de geringe werkloosheid en hogere lonen stijgen de belastinginkomsten terwijl de lage rente voor een gunstige kredietkosten zorgen.

Oppositiepartijen FDP en Die Linke roepen de bondsregering op belastingen te verlagen en meer te investeren. Met een recessie voor de deur moet de overheid niet oppotten maar juist "dringend nodige massieve investeringen" doen. Lees meer bij Spiegel Online en Reuters.com 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger