Duitslandweb logo Duitslandweb

'400 Duitse politiemensen gelinkt aan extreemrechts'

Kort nieuws - 4 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tegen ongeveer 400 Duitse politie-agenten lopen momenteel onderzoeken of tuchtprocedures op verdenking van rechts-extremistische opvattingen en/of het steunen van complottheorieën. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse weekblad Stern en RTL die gegevens opvroegen in alle zestien deelstaten.  

Het werkelijke aantal agenten met extreemrechts gedachtegoed ligt waarschijnlijk hoger dan deze 400, aangezien Berlijn, Mecklenburg-Voorpommeren, Bremen en Thüringen geen actuele cijfers konden aanleveren.

"We leven in een tijd waar rechtsextremisten opzettelijk proberen de politie te destabiliseren", aldus Uli Grötsch, namens het Duitse parlement ombudsman voor politiezaken. Het gevaar van extreemrechts is groter dan ooit, waarschuwt hij. "Voor het hele land. En dus ook voor de politie." Minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen Herbert Reul (CDU) noemt agenten die de grondwet niet respecteren en extremistische standpunten innemen "een groot gevaar voor de democratie en de rechtstaat". Hij wil deze mensen niet bij de politie, schrijft Tagesschau.

Onderzoeken naar mogelijke rechtsextremisten in de gelederen van de Duitse politie en veiligheidsdiensten lopen al jaren. In 2022 verscheen daarover een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin stond dat er in drie jaar van 327 medewerkers duidelijk was geworden dat ze aantoonbare connecties met rechts-extremisten of de Reichsbürger-beweging hadden. Lees meer bij Stern en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger