Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Achtergrond - 16 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Sensationeel nieuws kwam er vorige week uit Duitsland: de politie rolde een Reichsbürger-netwerk op dat plannen had om een staatsgreep te plegen en gewapend de Bondsdag te bestormen. Duitse media spraken van een van de grootste antiterreuroperatie in de Duitse geschiedenis. Wie zijn deze samenzweerders, die de macht wilden overnemen? Dat bespreekt Maarten Westerveen met Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van Duitslandweb, in een nieuwe podcastaflevering in onze serie Achtung! Duitse Updates.

Reichsbürger bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek. Velen van hen erkennen in plaats daarvan het Duitse Rijk zoals dat in 1871 ontstond, al hangen sommigen andere varianten aan. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren enorm gegroeid, van rond tienduizend aanhangers in 2016 tot ongeveer 21.000 in 2021, volgens veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Opvallend is ook dat deze netwerken zich uitstrekken tot in de politie en het leger. Hoe ontwikkelt het rechtsextremisme zich in Duitsland? En wat is de rol van de rechts-nationalistische partij AfD daarin? Ook die vragen komen in de podcast aan bod.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger