Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse klimaatwet afgezwakt

Kort nieuws - 26 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met een aanpassing van de klimaatplannen van minister Robert Habeck. In zijn klimaatbeschermingswet had hij per sector vastgelegd hoeveel de uitstoot van broeikasgassen moet worden teruggedrongen. Ministers zouden extra maatregelen moeten nemen als een sector de doelen niet haalde. Maar nu zijn die sectordoelen op verzoek van coalitiepartner FDP uit de wet geschrapt. 

Het gaat in de aangepaste wet om de totale uitstoot, die moet omlaag. In de sector verkeer lukt dat vooralsnog niet, maar de te hoge uitstoot in die sector kan nu worden gecompenseerd door extra reductie in een andere sector.

FDP-minister van Verkeer Volker Wissing heeft veel druk gezet om de wet aangepast te krijgen. Ook wilde zijn partij alleen instemmen met een pakket aan stimuleringsmaatregelen voor zonne-energie als de klimaatwet werd aangepast. Vandaag gaven Bondsraad en Bondsdag ook groen licht voor dit stimuleringspakket. Het moet onder meer makkelijker worden om zonnepanelen op het balkon te installeren.

In 2030 moet Duitsland 65 procent minder broeikasgas uitstoten dan in 1990. In Europees verband is 55 procent afgesproken. In maart bracht het Umweltbundesamt naar buiten dat in 2023 veel minder koolstofdioxide is uitgestoten, mede door de kwakkelende economie. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger