Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatminister Habeck kondigt inhaalslag aan

Kort nieuws - 11 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft in 2021 de uitstoot van CO2 niet weten te reduceren, maakte minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck (Die Grünen) bekend tijdens een persconferentie dinsdagmorgen. Ook in 2022 gaat Duitsland de afgesproken doelen niet halen, kondigde hij aan. Habeck wil een enorme inhaalslag organiseren: "Mega-ambitieus maar als alles meezit, kan het lukken."

Habeck presenteerde de stand van zaken in het Duitse klimaatbeleid en liet met grafieken zien hoe het ervoor staat en wat er de komende jaren moet gebeuren. De uitstoot van CO2 moet drastisch worden gereduceerd en er moet veel meer duurzame energie worden opgewekt. Met het huidige tempo heeft Duitsland in 2030 geen 65 procent CO2-reductie gerealiseerd, maar 50 procent, rekende de nieuwe minister voor. Volgens de klimaatafspraken van Parijs moet Duitsland 65 procent minder CO2 uitstoten in 2030.

Habeck kondigde aan dit jaar twee pakketten met wetten en maatregelen aan het parlement voor te leggen, de eerste rond Pasen, de tweede in de zomer. Daarmee zou Duitsland dan in 2023 de voor dat jaar afgesproken doelen kunnen halen, al wordt dat moeilijk genoeg, aldus de minister.

Twee procent van het landoppervlak in Duitsland moet worden gebruikt voor windenergie, dat wil  Habeck vastleggen in de wet. De bouw van windmolens is vorig jaar sterk achtergebleven. Op veel plekken is er weerstand tegen windmolens, maar Habeck doet een klemmend beroep op regionale overheden, deelstaten en op de burgers om over de eigen schaduw heen te springen en mee te werken aan de uitbouw van windenergie. Hij gaat de komende weken met de deelstaten bespreken hoe de regels en vergunningsprocedures kunnen worden aangepast. Op zee krijgen de windmolens prioriteit en worden grensoverschrijdende projecten gestimuleerd. 

Bij zonne-energie was in 2021 nog wel wat groei, maar Habeck wil de zonne-energieopbrengst tot 2030 verdrievoudigen tot 200 Gigawatt. Nieuwe bedrijfspanden mogen alleen nog met zonne-panelen worden gebouwd en ook op woningen moet dat de norm zijn.

Duitsland kan voorlopig nog niet zonder gascentrales, legde Habeck uit. Eerst als aanvulling op de duurzame bronnen en vervanging van kolen en later als reserve, voor de energiezekerheid. In de toekomst zouden de centrales dan moeten kunnen overstappen op waterstof.

Over kernenergie repte Habeck niet. Dit jaar sluit Duitsland de laatste kerncentrales en de regering heeft al laten op dat besluit niet terug te komen. Lees de Eröffnungsbilanz Klimaschutz

Reacties

Jeroen Kolkman - 25 augustus 2022 19:37

Habeck, wat een held. Hadden wij maar zo'n minister!

Reageer
Peter - 12 januari 2022 12:43

Hoe wil je dit bereiken?

Mensen in bedrijven en normale werkers kunnen dat gewoon niet betalen.

Zo maak je economie kapot!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger