Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatminister Habeck kondigt inhaalslag aan

Kort nieuws - 11 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft in 2021 de uitstoot van CO2 niet weten te reduceren, maakte minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck (Die Grünen) bekend tijdens een persconferentie dinsdagmorgen. Ook in 2022 gaat Duitsland de afgesproken doelen niet halen, kondigde hij aan. Habeck wil een enorme inhaalslag organiseren: "Mega-ambitieus maar als alles meezit, kan het lukken."

Habeck presenteerde de stand van zaken in het Duitse klimaatbeleid en liet met grafieken zien hoe het ervoor staat en wat er de komende jaren moet gebeuren. De uitstoot van CO2 moet drastisch worden gereduceerd en er moet veel meer duurzame energie worden opgewekt. Met het huidige tempo heeft Duitsland in 2030 geen 65 procent CO2-reductie gerealiseerd, maar 50 procent, rekende de nieuwe minister voor. Volgens de klimaatafspraken van Parijs moet Duitsland 65 procent minder CO2 uitstoten in 2030.

Habeck kondigde aan dit jaar twee pakketten met wetten en maatregelen aan het parlement voor te leggen, de eerste rond Pasen, de tweede in de zomer. Daarmee zou Duitsland dan in 2023 de voor dat jaar afgesproken doelen kunnen halen, al wordt dat moeilijk genoeg, aldus de minister.

Twee procent van het landoppervlak in Duitsland moet worden gebruikt voor windenergie, dat wil  Habeck vastleggen in de wet. De bouw van windmolens is vorig jaar sterk achtergebleven. Op veel plekken is er weerstand tegen windmolens, maar Habeck doet een klemmend beroep op regionale overheden, deelstaten en op de burgers om over de eigen schaduw heen te springen en mee te werken aan de uitbouw van windenergie. Hij gaat de komende weken met de deelstaten bespreken hoe de regels en vergunningsprocedures kunnen worden aangepast. Op zee krijgen de windmolens prioriteit en worden grensoverschrijdende projecten gestimuleerd. 

Bij zonne-energie was in 2021 nog wel wat groei, maar Habeck wil de zonne-energieopbrengst tot 2030 verdrievoudigen tot 200 Gigawatt. Nieuwe bedrijfspanden mogen alleen nog met zonne-panelen worden gebouwd en ook op woningen moet dat de norm zijn.

Duitsland kan voorlopig nog niet zonder gascentrales, legde Habeck uit. Eerst als aanvulling op de duurzame bronnen en vervanging van kolen en later als reserve, voor de energiezekerheid. In de toekomst zouden de centrales dan moeten kunnen overstappen op waterstof.

Over kernenergie repte Habeck niet. Dit jaar sluit Duitsland de laatste kerncentrales en de regering heeft al laten op dat besluit niet terug te komen. Lees de Eröffnungsbilanz Klimaschutz

Reacties

Peter - 12 januari 2022 12:43

Hoe wil je dit bereiken?

Mensen in bedrijven en normale werkers kunnen dat gewoon niet betalen.

Zo maak je economie kapot!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger