Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse officier bekent spionage voor Rusland

Kort nieuws - 30 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een officier van het Duitse leger heeft voor een rechtbank in Düsseldorf bekend zich met militaire informatie bij het Russische consulaat en de ambassade te hebben gemeld. Hij staat terecht voor spionage.

De 54-jarige officier heeft maandag in de rechtbank gezegd dat hij in mei 2023 contact met Rusland zocht omdat hij bang was voor een nucleaire escalatie in Oekraïne. Hij had een filmpje gezien van een pro-Russische influencer en dat bracht hem ertoe zich bij het Russische consulaat in Bonn en bij de Russische ambassade in Berlijn te melden. Hij gaf de Russen per mail en per post vertrouwelijke informatie en liet weten dat hij wilde spioneren, maar hoorde niets terug.

De officier zegt dat hij zijn familie in veiligheid wilde kunnen brengen en hoopte dat de Russen hem op tijd zouden informeren als het in Oekraïne zou escaleren. Hij ging ervan uit dat er tactische kernwapens zouden worden ingezet. In dezelfde tijd dat hij zich bij het Russische consulaat meldde, werd hij lid van de rechts-radicale AfD.

Hij heeft nu spijt van zijn acties, zegt hij, maar toen zag hij die als enige uitweg. Hij was er destijds psychisch slecht aan toe, aldus de officier. De rechter noemde de motivatie van de man "zeer moeilijk te begrijpen", schrijft Die Welt. Hij vond het blijkbaar makkelijker zijn land te verraden dan naar een arts te gaan, zei de rechter. Inmiddels wordt de officier wel door een arts behandeld. 

De officier was verantwoordelijk voor systemen voor elektronische oorlogsvoering. Hij kan tot tien jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Lees meer Der Spiegel en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger