Duitslandweb logo Duitslandweb

Deutsche Bahn wil IC-lijnen Thüringen schrappen

Kort nieuws - 26 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Deutsche Bahn is van plan om vanaf volgend jaar twee Intercity-lijnen door Thüringen te schrappen. Dit meldt Der Spiegel op basis van een vertrouwelijke brief. Deze ontwikkelingen betekenen mogelijk slechtere verbindingen voor reizigers in Thüringen, Saksen en Mecklenburg-Voorpommeren.

Het gaat volgens Duitse media om de verbinding van Karlsruhe via het Saaletal naar Leipzig en de lijn van Gera naar Keulen. Ook het aanbod van ICE's naar Stralsund aan de Oostzee moet buiten het zomerseizoen worden ingeperkt. 

De belangrijkste redenen voor het plan zijn de lage bezettingsgraad van de treinen en de sterk gestegen kosten voor het gebruik van de spoorlijnen, meldt Der Spiegel. Voor dat laatste zou de Duitse overheid de Deutsche Bahn financieel steunen uit het Klima- und Transformationsfonds (KTF), maar dat kan niet meer, omdat het Constitutioneel Hof vorig jaar een streep door dat fonds zette. Sindsdien kampt de bondsregering met begrotingstekorten, die nu ook de Deutsche Bahn treffen. Het concern zelf wil niet op het bericht van Der Spiegel reageren.

De IC-lijn door het Saaletal werd in december 2023 geopend als vervanging van een eerdere ICE-verbinding, waarvoor politici en belangengroepen lange tijd hadden gepleit.

Onlangs weigerde de Deutsche Bahn om regionale tickets toe te staan in de IC-treinen. Ondanks de lage bezettingsgraad van 10-20 procent wilde de Deutsche Bahn regionale tickets niet toestaan, uit vrees voor inkomstenverliezen in het langeafstandsverkeer. Thüringen was bereid een toeslag per gereden kilometer te betalen, maar ook dit was volgens de Deutsche Bahn niet voldoende. Lees meer bij TagesschauDer Spiegel (betaalmuur) en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger