Duitslandweb logo Duitslandweb

Volkstelling: Duitsland heeft miljoen minder inwoners

Kort nieuws - 27 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft ruim een miljoen minder inwoners dan werd aangenomen. Het zijn er 82,7 miljoen, blijkt uit de volkstelling van 2022, waarvan de resultaten nu bekend zijn geworden. De cijfers laten ook zien dat het aantal jonge mensen in Oost-Duitsland de afgelopen jaren flink is gedaald.

De Duitse bevolking is de afgelopen jaren wel gegroeid, maar minder sterk dan was gedacht. Het aantal inwoners dat in 2022 is geteld, 82,7 miljoen, is weliswaar 2,5 miljoen meer dan bij de vorige census in 2011. Maar het zijn er 1,4 miljoen minder dan op basis van de gewone bevolkingsadministratie was aangenomen. Dat komt vooral omdat het aantal in Duitsland wonende buitenlanders naar beneden moest worden bijgesteld: dat zijn er met 10,9 miljoen ruim een miljoen minder dan gedacht, meldt het Statistisches Bundesamt.

Duitsland organiseert elke 10 jaar een Zensus, een volkstelling. Mensen worden schriftelijk benaderd en kunnen desgewenst online reageren. Ook komen enquêteurs aan de deur om de vragenlijst af te nemen. In 2022 zijn de bevolkingsaantallen van alle 10.786 Duitse gemeenten verzameld. Meer dan de helft daarvan bleek minder inwoners te hebben dan was aangenomen. Uitschieter was Keulen, met 5,6 procent minder mensen.

Met minder inwoners hebben gemeenten ook recht op minder geld van de overheid. Gemeenten in Baden-Württemberg trekken de cijfers nu in twijfel en tekenen bezwaar aan tegen de resultaten van de census.

Uit de cijfers van het Statistisches Bundesamt blijkt ook dat het aantal jong-volwassenen in Oost-Duitsland de afgelopen 10 jaar flink is gedaald, soms wel met 20 tot 30 procent. Ook in West-Duitsland zijn er regio's met minder jongeren, maar daar gaat het om een daling van 5 tot 10 procent. Het probleem speelt vooral op het platteland: in Oost-Duitse steden als Rostock, Jena, Dresden en Leipzig is het percentage jong-volwassenen ongeveer net zo hoog als in het West-Duitse München, Stuttgart of Düsseldorf. Lees meer bij NDRFAZ en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger