Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw elan in Pools-Duitse betrekkingen

Kort nieuws - 2 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een vertegenwoordiging van de Duitse regering was dinsdag in Warschau, de hoofdstad van buurland Polen, voor gesprekken met de Poolse regering van premier Tusk.

Het was de eerste keer na zes jaar dat deze zogenoemde regeringsconsultaties weer plaatshadden. De vorige Poolse regering wilde geen overleg met Duitsland en zocht voortdurend de confrontatie. 

De nieuwe Poolse premier Tusk kiest een vriendelijker toon. Beide landen willen vooral op gebied van veiligheid en defensie nauwer samenwerken. Ze presenteerden een actieplan van veertig bladzijden om de banden aan te halen.

De PiS-regering eiste herstelbetalingen ter waarde van 1,3 miljard euro van Duitsland, voor het leed dat de nazi's in Polen hebben aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Premier Tusk heeft in het verleden ook vaker gezegd dat hij een morele en materiële schadevergoeding voor dit leed verwacht van Duitsland.

Scholz zei dinsdag dat Duitsland grote betrokkenheid voelt bij de situatie van de ongeveer 40.000 nog levende slachtoffers van de Duitse bezetting in Polen. Daar zal Duitsland zeker iets voor doen, aldus de kanselier. Tusk zei daarover volgens Tagesschau dat dat niet een zaak van jaren maar eerder van maanden is. Zo'n gebaar is volgens Tusk nodig voor een nieuw begin in de Pools-Duitse betrekkingen.

In het actieplan wordt ook het Duits-Poolse Huis genoemd dat in Berlijn gebouwd moet worden. Dit huis moet een herinneringsoord voor de Duitse bezetting in Polen worden en een gedenkplaats voor de Poolse slachtoffers. Het moet er volgens beide landen zo snel mogelijk komen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger