Duitslandweb logo Duitslandweb

EK 2024: Turkije roept Duitse ambassadeur op het matje

Kort nieuws - 4 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Turkije heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen. Het land is ontstemd over de Duitse kritiek op de Turkse voetballer Merih Demiral. Die bracht de zogenoemde wolvengroet nadat hij dinsdag in de achtste finale tegen Oostenrijk had gescoord. Die groet geldt als symbool van de extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. (Geactualiseerd vrijdag 5-7, schorsing door UEFA)

Verschillende Duitse politici hebben verontwaardigd op de wolvengroet van Demiral gereageerd. "De symbolen van Turkse rechtsextremisten hebben in onze satdions niets te zoeken", schreef minister Nancy Faeser (SPD) van Binnenlandse Zaken op X. "Het EK voetbal te gebruiken als platform voor racisme is absoluut inacceptabel." Minister van Landbouw Cem Özdemir (Groenen), die zelf een Turkse achtergrond heeft, eiste op X dat de UEFA consequenties aan de actie verbindt. 

De Grijze Wolven en de wolvengroet zijn in Duitsland niet verboden. Maar de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz houdt de organisatie wel in de gaten en ziet die als een gevaar voor de Duitse democratische orde. Met meer dan 12.000 aanhangers gelden de Grijze Wolven als een van de grootste extreemrechtse groepen in Duitsland.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de Duitse reacties op de wolvengroet van Demiral in een mededeling "politiek gemotiveerd" en vindt dat die niet kunnen worden geaccepteerd. Daarom is de Duitse ambassadeur woensdag op het matje geroepen.

De UEFA heeft Demiral vrijdag een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Dat betekent dat hij zaterdag niet kan spelen in de kwartfinale tegen Nederland. Demiral zelf zegt dat het gebaar met zijn Turkse identiteit te maken heeft en dat hij er zijn trots op Turkije mee wilde uitdrukken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger