Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verbiedt extreem-rechts tijdschrift Compact

Kort nieuws - 16 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Nancy Faeser (SPD) van Binnenlandse Zaken heeft het extreem-rechtse tijdschrift Compact verboden. De politie heeft vanmorgen kantoorruimtes en woningen van medewerkers doorzocht.

Compact-Magazin "agiteert op een vreselijke manier tegen Joden, tegen moslims en tegen onze democratie", liet Faeser op X weten. "Ons verbod is een harde slag tegen de rechts-extremistische scene." De politie heeft vanmorgen vroeg kantoorruimtes en woningen van meerdere medewerkers van het magazine in verschillende deelstaten doorzocht. Naast documenten en datadragers was de politie volgens der Tagesspiegel ook op zoek naar grote sommen geld. 

De extreem-rechtse journalist en activist Jürgen Elsässer  is oprichter en hoofdredacteur van Compact Magazin. Het verschijnt eens per maand, naar eigen zeggen in een oplage van 40.000 exemplaren. Online is er een website en een videoformat Compact Der Tag. Het magazine is "een centrale spreekbuis van de rechts-extremistische scene", aldus Faeser. 

Compact verspreidt haat en hetze, meldt Tagesschau, vooral tegen islamitische migranten maar ook tegen de bondsregering en wat het magazine noemt 'de oude partijen'. Media die volgens journalistieke criteria werken, worden weggezet als 'systeempers' en 'Lügenpresse' (leugenpers), een begrip dat ook door de nazi's werd gebruikt. Compact spreekt over zichzelf als 'het verzet' en noemde het Duitse politieke systeem tijdens de coronapandemie een 'vaccinatie-dictatuur'. Elsässer heeft de afgelopen jaren verschillende keren gezegd dat het doel van Compact is 'het regime omver te werpen'. Hij heeft bovendien nauwe banden met andere extreem-rechtse groeperingen als de Identitaire Beweging. 

Compact was tot nu toe ook een platform voor de rechts-radicale partij AfD. Vooral Björn Höcke, de extreem-rechtse AfD-fractieleider in Thüringen, maakte daar graag gebruik van. Het magazine wilde de partij met een speciale campagne ondersteunen bij de Europese verkiezingen en die van komend najaar in Oost-Duitsland. Daar zou Elsässer ook geld voor hebben ingezameld. Maar de AfD-top distantieerde zich van de campagne omdat het geen problemen met mogelijk verboden campagnefinanciering wil.

Compact is verboden omdat het ingaat tegen de vrije democratische rechtsorde en de menselijke waarde, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz houdt het magazine al jaren in de gaten en heeft veel materiaal verzameld dat als bewijsmateriaal dient. De dienst oordeelde eind 2021 dat Compact rechts-extremistisch is. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

R. van Hekezen - 16 juli 2024 14:59

Een zéér dubieuze ontwikkeling.....
Het verbieden van een tijdschrift. Waar kennen we dat toch van? Precies! uit de jaren 30, de tijd van de nazi´s. Dat is de ironie van de geschiedenis: zich anti-fascisten noemende mensen die zich als een fascist gedragen. Die dekselse minister Faeser toch!

Reageer
Ahmed R. van Hekezen - 17 juli 2024 06:22

Jij vindt het verstandig om de hetze tegen moslims en joden te blijven voortzetten. Dat doet me ook wel denken aan bepaalde personen.. die bladen heb je vast ook wel niet gelezen want wat ze graag willen is een nazisme en racisme terugbrengen.. zullen we dit keer gewoon weer lekker meewerken ofzo zoals de collaborateurs vh nsb? Jij staat ook graag aan de goede kant van de geschiedenis merk ik..

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger