Duitslandweb logo Duitslandweb

Verbod op tijdschrift Compact voorlopig opgeschort

Kort nieuws - 15 augustus 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De hoogste administratieve rechtbank in Duitsland, het Bundesverwaltungsgericht, heeft het verbod op het extreem-rechtse tijdschrift Compact voorlopig opgeheven. 

Het tijdschrift werd vorige maand verboden door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD). Compact-Magazin is volgens Faeser een centrale spreekbuis van de rechts-extremistische scene in Duitsland en het "agiteert op een vreselijke manier tegen Joden, tegen moslims en tegen onze democratie", liet Faeser in juli op X weten.

De uitgever van Compact spande vervolgens een kort geding aan tegen het verbod. Het Bundesverwaltungsgericht besloot woensdag in een tussenvonnis dat het tijdschrijft voorlopig weer mag verschijnen. Een definitief vonnis moet nog volgen. Daarin zal worden gewogen of Compact inderdaad in strijd is met de grondwettelijke orde. Volgens de rechtbank wijst tot nu toe alles erop dat het verbod formeel rechtmatig is. 

De rechtbank ziet in veel artikelen in Compact een 'militante en agressieve houding tegenover elementaire grondwettelijke beginselen' en er zijn aanwijzingen dat in de bijdragen 'de menselijke waardigheid wordt geschonden'. Maar volgens het Hof vallen veel publicaties ook onder de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Er moet nog onderzocht worden of een verbod op Compact proportioneel is.  

De extreem-rechtse journalist en activist Jürgen Elsässer is oprichter en hoofdredacteur van Compact Magazin. Het verschijnt eens per maand, naar eigen zeggen in een oplage van 40.000 exemplaren. Online is er een website en een videoformat Compact Der Tag. Elsässer heeft de afgelopen jaren verschillende keren gezegd dat het doel van Compact is 'het regime omver te werpen'. Hij heeft bovendien nauwe banden met andere extreem-rechtse groeperingen als de Identitaire Beweging. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Bart - 16 augustus 2024 07:12

Goed nieuws. Maar we moeten blijven opletten. Want we kunnen er op wachten dat Die politische Korrektheit ook het sarcastische, humoristische dús islamkritische, duitse PI-NEWS zal willen willen verbieden

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.


Lees meer

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger