Duitslandweb logo Duitslandweb

Secretaresse kamp Stutthof ook in hoger beroep schuldig

Kort nieuws - 20 augustus 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De straf tegen de 99-jarige Duitse Irmgard Furchner voor de nazi-misdaden waar ze als jonge vrouw bij betrokken was, is in hoger beroep bevestigd. Furchner was tussen 1943 en 1945 secretaresse in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk en door haar werk volgens de rechtbank medeplichtig aan moord in 10.505 gevallen en poging tot moord in vijf gevallen. Ze kreeg in 2022 twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd door de jeugdrechter in Itzehoe in Noord-Duitsland.

De advocaten van Irmgard Furchner gingen in hoger beroep. Een strafkamer in Leipzig van het Bundesgerichtshof heeft dinsdag het oordeel bevestigd. Het hof beoordeelde niet de bewijslast opnieuw, maar bekeek of de rechtbank de juiste juridische conclusies had getrokken. Furchner was bij de behandeling eind juli en bij de uitspraak dinsdag niet aanwezig. 

Ze heeft volgens het vonnis van de rechtbank in haar functie als stenotypiste de verantwoordelijken van het kamp geholpen bij het systematisch doden van gevangenen. Dat gebeurde door vergassing, door de dodelijke omstandigheden in het kamp, door de transporten naar vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau en door de zogenoemde dodenmarsen, schreef de rechtbank in 2022 in een persbericht.

Volgens de verdediging is niet bewezen dat Furchner wist wat er in het kamp gebeurde. Zelf zag Furchner haar werk als neutraal en niet wezenlijk anders dan bij een vorige baan bij een bank.

Het is een van de laatste processen, en mogelijk het laatste, tegen mensen die bij de nazi-misdaden betrokken waren. Er zijn nog enkele zaken in voorbereiding, maar of die tot een proces zullen leiden is nog maar de vraag, gezien de hoge leeftijd van de verdachten. Lees meer bij Tagesschau

Luister ook naar Duitslandwebredacteur Wiebke Pittlik bij Met het oog op morgen op Radio 1 over de spraakmakende zaak

Lees ook op Duitslandweb: Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard (achtergrondartikel 20-12-2022)

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger