Duitslandweb logo Duitslandweb

Twee jaar voorwaardelijk voor ex-secretaresse kamp Stutthof

Kort nieuws - 20 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Irmgard Furchner (97), die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk in Polen heeft gewerkt als secretaresse van de kampcommandant, is tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Na een proces van ruim een jaar acht de rechtbank haar vandaag schuldig aan medeplichtigheid aan moord in meer dan 10.500 gevallen.

Furchner heeft met haar werkzaamheden de kampcommandant van het concentratiekamp geholpen bij het systematisch doden van de gevangenen, oordeelt de rechtbank in Itzehoe bij Hamburg. Met de twee jaar voorwaardelijk volgt de rechter de eis van de officier van justitie. Furchners verdediging had vrijspraak geëist.

De vrouw is volgens het jeugdrecht berecht, omdat ze 18 en 19 jaar was ten tijde van haar werk in het kamp. Ze werkte er van juni 1943 tot april 1945. Als stenotypiste heeft ze alle communicatie van de kampcommandant met de hogere SS-leiding op haar bureau gehad. Haar kantoor keek uit op het crematorium van het kamp. Toch zegt ze niet te hebben geweten dat er in het kamp op de meest wrede wijze mensen werden gemarteld en vermoord.

Begin deze maand verraste de ex-secretaresse de toehoorders toen ze tegen alle verwachtingen in gebruik maakte van haar recht op het laatste woord in het proces: "Het spijt me voor alles wat er is gebeurd. Ik betreur uitgerekend toen in Stutthof te zijn geweest. Meer kan ik er niet over zeggen", zei ze.

Op de eerste dag van het proces in september vorig jaar baarde ze ook al opzien, toen ze niet kwam opdagen. Nadat ze met een taxi bij haar seniorenwoning was opgehaald, sloeg de vrouw op de vlucht. Vier uur later werd ze gevonden en gearresteerd. Furchner zat daarna vijf dagen in Hamburg in de cel.

Tijdens het proces kwamen ook acht van de 31 zogenoemde Nebenkläger (nevenklagers) aan het woord, nabestaanden, overlevenden en advocaten die soms meerdere overlevenden vertegenwoordigden. Zij spraken meestal via een videoverbinding, vanuit de VS, Israël en Polen. Ze vertelden over het lijden en de massale sterfte in Stutthof. In het kamp hield de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden gevangen, onder hen veel joden. Naar schatting 65.000 mensen kwamen om het leven, door honger, dorst, ziektes en zware slavenarbeid. Ook was er een gaskamer en werden mensen met nekschoten vermoord. Het precieze aantal doden is niet meer vast te stellen. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Reichsregierung, Deutsches Reich: terminologie uit de nazi-tijd is nog te vinden in Duitse wetten van nu.


Lees meer

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand

90 jaar geleden werd Marinus van der Lubbe gearresteerd voor de Rijksdagbrand in Berlijn. De Telegraaf-correspondent sprak hem op het politiebureau.


Lees meer

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

De Bondsdag gedenkt vrijdag de Holocaust. Voor het eerst is er aandacht voor de vervolging van homo's door de nazi's.


Lees meer

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Een 97-jarige is veroordeeld voor medeplichtigheid aan nazi-misdaden. Waarom worden zulke processen nu nog gevoerd?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger