Duitslandweb logo Duitslandweb

Ex-secretaresse (97) kamp Stutthof: ‘Het spijt me’

Kort nieuws - 7 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De 97-jarige Irmgard F., die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk heeft gewerkt als secretaresse van de kampcommandant, heeft zich dinsdag in een Duitse rechtbank voor het eerst uitgesproken. Dat deed ze tijdens het proces over haar betrokkenheid bij de moorden in het kamp. 

De verdachte maakte – tegen alle verwachtingen in – gebruik van haar recht op het laatste woord in het proces: “Het spijt me voor alles wat er is gebeurd. Ik betreur uitgerekend toen in Stutthof te zijn geweest. Meer kan ik er niet over zeggen.”

Irmgard F. wordt medeplichtigheid aan moord in meer dan 11.000 gevallen ten laste gelegd. De vrouw wordt volgens het jeugdrecht berecht, omdat ze ten tijde van haar werk in het kamp in de periode van juni 1943 tot april 1945 18 en 19 jaar was. Ze heeft als stenotypiste alle communicatie van de kampcommandant met de hogere SS-leiding op haar bureau gehad. Haar kantoor keek uit op het crematorium van het kamp. Toch zegt ze niet te hebben geweten dat er in het kamp op de meest wrede wijze mensen werden gemarteld en vermoord.

Tijdens de eerste dag van het proces, dat sinds vorig jaar september in Itzehoe bij Hamburg wordt gevoerd, was Irmgard F. niet komen opdagen. Nadat ze met een taxi bij haar seniorenwoning was opgehaald, sloeg de vrouw op de vlucht. Vier uur later werd ze gevonden en gearresteerd. Irmgard F. zat daarna vijf dagen in Hamburg in de cel.

Haar advocaat Wolf Molkentin eiste dinsdag vrijspraak. Volgens hem zijn er nog steeds twijfels over de vraag of de verdachte destijds daadwerkelijk van de moorden in het kamp wist. In de documenten waarmee Irmgard F. werkte, zou de massamoord nooit ter sprake zijn gebracht. Ook zouden de gaskamers en het crematorium vanuit het kantoor waar de vrouw werkte niet te zien zijn geweest, aldus de advocaat. De officier van justitie had eerder al twee jaar voorwaardelijk tegen de 97-jarige verdachte geëist. De jeugdrechter doet op 20 december definitief uitspraak. Lees meer bij NDR en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

De Bondsdag gedenkt vrijdag de Holocaust. Voor het eerst is er aandacht voor de vervolging van homo's door de nazi's.


Lees meer

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Een 97-jarige is veroordeeld voor medeplichtigheid aan nazi-misdaden. Waarom worden zulke processen nu nog gevoerd?


Lees meer

9-11: Duitslands Schicksalstag

9-11: Duitslands Schicksalstag

Woensdag herdenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur (1989) en de 'Novemberpogrome' (1938).


Lees meer

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

De tijdlijn 'Kriegsende' belicht de laatste maanden van het nazi-regime.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger