Opmerkelijk: 'Deutschenfeindlichkeit'
Minister Schröder pleit in 'Bild' voor strengere straffen

Achtergrond - 2 november 2010

Moslims die hatelijke opmerkingen over Duitsers maken, moeten strenger worden aangepakt. Dat zegt minister van Gezinszaken Kristina Schröder (CDU) vandaag in Bild Zeitung. Zij neemt vooral onder islamitische jongeren een negatieve houding ten opzichte van Duitsers waar: Deutschenfeindlichkeit.

Opmerkelijk: 'Deutschenfeindlichkeit' © flickr.com/VoThoGrafie/cc

De minister is tegen alle hatelijke uitingen tegen bevolkinsgroepen, of het nou om buitenlanders of Duitsers gaat. Maar op dit moment richten de meeste haatopmerkingen zich tegen Duitsers en christenen, zegt ze in een interview met boulevardkrant Bild. “Zulke beledigingen zijn bij jongeren in bepaalde wijken helaas aan de orde van de dag - op schoolpleinen, maar ook in de metro.” Daar wil ze “net zo streng tegen optreden als tegen vreemdelingenhaat.”

Schröder is zelf een keer voor Duitse hoer uitgemaakt toen ze als parlementslid actie ondernam tegen antisemitische uitingen in de Duitse uitgave van een Turkse krant, vertelt ze. De krant begon een hetze tegen haar, waarna ze anonieme telefoontjes kreeg en werd uitgescholden.

Racisme

Ook wil ze jongeren die slecht integreren strenger straffen, als het moet door ze het land uit te zetten. “Ik wind me er over op dat wordt gedaan alsof dat alleen maar komt omdat deze maatschappij niet vriendelijk genoeg is voor deze jongeren.”

Schröder pleit voor een breed maatschappelijk debat over racisme. Als op een school een jongen met een donkere huid voor domme neger wordt uitgescholden, wordt er terecht verontwaardigd gereageerd, aldus de minister. “Zo’n reactie hebben we ook nodig als dit racisme zich tegen Duitsers richt.”

Het begrip Deutschenfeindlichkeit is al langer onderwerp van discussie in Duitsland. Begin oktober pleitte Maria Böhmer (CDU), namens de regering verantwoordelijk voor integratie, voor strenger optreden tegen het pesten van Duitse kinderen op scholen. Schröder gebruikte het woord ook al eerder in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung en kreeg bijval van Groenen-voorzitter Cem Özdemir.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger