Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitse jongeren bang voor oorlog in Europa

Kort nieuws - 16 oktober 2024

Steeds meer Duitse jongeren zijn bang dat er in Europa een oorlog uitbreekt: 81 procent van de jongeren tussen de 12 en de 25 jaar is hier bezorgd over. In 2019 was dat nog 46 procent. Dat blijkt uit de nieuwe Shell Jugendstudie. De jongeren werd gevraagd naar hun mening over onderwerpen als familie, vrienden, politiek en actuele conflicten in de wereld.

Een oorlog in Europa staat bovenaan de lijst van zorgen van Duitse jongeren. Dat heeft mede te maken met de oorlog in Oekraïne en het conflict in het Midden-Oosten. Daardoor zijn jongeren anders naar politieke thema’s gaan kijken, concluderen de onderzoekers. 

Op plek twee van de zorgen van jongeren staat met 67 procent armoede. In 2019 lag dit percentage nog op 52 procent. Verder zijn jongeren bezorgd over milieuverontreiniging (64 procent, in 2019 was dat 71 procent) en toenemende vijandigheid tussen mensen (nu 64 procent, in 2019 was dat 56 procent).

Uit de studie komt verder naar voren dat 75 procent van de jongeren tevreden is met de democratie. Ruim de helft, 51 procent, houdt zich actief bezig met politieke onderwerpen. Dit was 5 jaar geleden nog 36 procent. Opvallend is dat meer jonge mannen – 25 procent – zich identificeren als politiek rechts dan jonge vrouwen. Bij de laatste groep ligt dit percentage op 11 procent. Onder jonge mannen is dit percentage de afgelopen 5 jaar met 9 procentpunt aanzienlijk toegenomen. Onder jonge vrouwen bleef dit percentage nagenoeg gelijk. Gemiddeld zien jongeren zich als ‘licht links’ blijkt uit het onderzoek.

Voor de Shell Jugendstudie werden 2509 jongeren ondervraagd. De studie werd uitgevoerd door de Universität Bielefeld in samenwerking met de Pedagogische Hochschule Voralberg en het onderzoeksinstituut Verian. Lees meer bij Tagesschau en de Frankfurter Rundschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger