Duitslandweb logo Duitslandweb

Koning en Duitse president bezoeken Dinkelland

Kort nieuws - 17 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en koning Willem-Alexander hebben woensdag een gezamenlijk werkbezoek gebracht aan de gemeente Dinkelland, in het Nederlands-Duitse grensgebied. Ze spraken met bewoners en ondernemers over wonen en werken in de grensregio. 

President Steinmeier heeft zijn werkplek begin deze week voor drie dagen naar Nordhorn verplaatst, een Duitse gemeente aan de grens met Nederland. Het bezoek maakt deel uit van zijn serie 'Ortszeit Deutschland', meerdaagse bezoeken in kleinere plaatsen in Duitsland, waarbij Steinmeier zelf wil nagaan hoe het mensen daar gaat.

In Nordhorn sprak Steinmeier met lokale politici, ondernemers, scholieren, vluchtelingen en andere inwoners, onder meer over de economische ontwikkelingen in de regio en over migratie. Op woensdagmiddag pakte de Duitse president de fiets naar Denekamp, onderdeel van de Nederlandse grensgemeente Dinkelland, waar hij werd opgewacht door koning Willem-Alexander. Ze spraken met mensen op de markt in Denekamp, die de beide staatshoofden met applaus hadden begroet. 

Bij gesprekken van Steinmeier en Willem-Alexander met Nederlandse lokale politici en ondernemers kwamen ook de grenscontroles aan bod, die Duitsland in september weer heeft ingevoerd. "Sinds Schengen floreert onze economie en elke nieuwe slagboom schaadt ons", zei burgemeester Thomas Berling van Nordhorn. De grenscontroles waren ook al onderwerp van gesprek geweest tussen Steinmeier en inwoners van Nordhorn. Zij maken zich zorgen over de gevolgen voor hun economie. De controles kosten Nordhornse bedrijven en horeca klanten uit Nederland, zei een Duitse ondernemer. 

Nederlanders en Duitsers werken in het grensgebied op allerlei manieren samen, werd duidelijk uit de gesprekken. Nordhorn en Dinkelland organiseren gezamenlijke brandweeroefeningen en houden zich samen bezig met natuurbescherming en toerisme, aldus burgemeester John Joosten van Dinkelland. Ook bezoeken de burgemeesters elkaars gemeente op officiële feestdagen. Problemen zijn er onder meer voor grenswerkers bij belastingrecht, bleek uit ervaringen van ondernemers. Lees meer bij n-tvNDR en het Nederlandse persbericht over het bezoek 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger