Forse boete FDP na financieel schandaal
Nieuws

Achtergrond - 23 juni 2009

(23 juni 2009) De liberale FDP wacht een boete van de Bondsdag van waarschijnlijk 5 miljoen euro na financiële malversaties in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In aanloop naar de verkiezingen van 2002 kon de partij ongeveer 2 miljoen euro aan giften niet verantwoorden.

 door de redactie

Jürgen Möllemann. Afb: mädchenkrawall, flickr.comHet geld zou in 2002 door de toenmalige Noordrijn-Westfaalse partijvoorzitter Jürgen Möllemann naar de rekening van de liberalen zijn gesluisd. De zaak kwam aan het licht toen de financiering van folders voor de Bondsdagverkiezingen werd onderzocht. Deze vielen vooral op door hun anti-Israëlische teneur. Kort daarop bleek dat Möllemann zo’n 850 duizend euro die hij aan de folders had besteed niet kon verantwoorden.

Zelfmoord

Daarnaast bleek dat Möllemann grote giften niet in het financiële jaarverslag verwerkte. Duitse politieke partijen zijn verplicht hierover openheid van zaken te geven. In oktober 2002 werd Möllemann door de FDP uit zijn functie gezet nadat hij een maand eerder opstapte als vice-voorzitter van de FDP in de Bondsdag.

Nauwelijks een half jaar later pleegde de liberaal vermoedelijk zelfmoord door tijdens een parachutesprong zich van zijn valscherm te ontdoen. Zijn dood volgde op de opheffing van zijn parlementaire immuniteit en de daarop volgende doorzoekingen van zijn woning en kantoren.  

Dat de FDP voor de financiële malversaties wordt gestraft, accepteert de partij. Maar de hoogte van de geldstraf en het tijdstip waarop de boete wordt opgelegd, stuit veel liberalen tegen de borst. Volgens hen is opzettelijk met de geldstraf gewacht tot de aanloop van de Bondsdagverkiezingen. “We hebben alles gedaan om deze zaak op te lossen”, aldus secretaris-generaal Dirk Niebel. “Uiteindelijk lijden wij zowel politiek als financieel de meeste schade.”

                                                                                       Welt.de / Spiegel Online

Afbeelding:

mädchenkrawall, flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger